Bugün piyasalar hangi verileri takip edecek? - 8 Haziran 2021

Yurt içinde bugün Hazine ihaleleri izlenecek. Yurt dışında Almanya sanayi üretimi, ZEW Endeksi, Euro Bölgesi GSYH verileri öne çıkıyor.

Bugün piyasalar hangi verileri takip edecek? - 8 Haziran 2021

Yurt içinde bugün Hazine ihaleleri izlenecek. Yurt dışında Almanya sanayi üretimi, ZEW Endeksi, Euro Bölgesi GSYH verileri öne çıkıyor.

ABD, İngiltere ve Almanya'da gerçekleştirilecek tahvil ihaleleri de gündemin öne çıkan verileri arasında yer alıyor.

Önemli satır başları:

- ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek hafta Suriye, Afganistan ve diğer bölgesel konuları görüşmek için buluşacaklarını ve Washington ile Ankara arasındaki "önemli farklılıkları" da ele alacaklarını bildirdi.

- Citigroup, Türkiye'deki aracılık birimini kapatacağını ve bu ülkeye bağlı müşterilerine Londra'dan hizmet vermeye devam edeceğini duyurdu.

- ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’i ABD’ye davet etti.

- Fed, ABD'nin önemli bankalarına her yıl uygulamakta olduğu stres testlerinin 2021 yılı sonuçlarını 24 Haziran'da açıklayacağını söyledi.

- ABD'de Senato'nun Cumhuriyetçi üyelerinin pek çoğu, Hazine Bakanı Janet Yellen'in Cumartesi günü gerçekleşen G7 toplantısında vardığı minimum global kurumlar vergisi anlaşmasına tepki gösterdi.

Yurt içinde öne çıkan veriler:

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki tahvil için ihale gerçekleştirirken, ayrıca kira sertifikası doğrudan satışı yapılacak. Hazine, 12 ay vadeli kuponsuz tahvil ile 6 yıl vadeli değişken faizli tahvili yeniden ihraç edecek. 10 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli kira sertifikası doğrudan satışa sunulacak.

10.00 - TÜİK finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını yayınlayacak.

17.30 - Hazine, iç borçlanmanın ortalama vadesi, maliyeti ve iç borç çevirme oranını açıklayacak. Hazine'nin iç borç çevirme oranı nisan ayında yüzde 88,9 olarak gerçekleşmişti. Yüklü ödemenin olduğu mayıs ayına yönelik çevirme oranı piyasalar tarafından izlenecek.

Yurt dışı gündem maddeleri:

Almanya'da açıklanması beklenen;

09.00 - sanayi üretimi,

12.00 - ZEW Ekonomik Duyarlılık Endeksi olarak iki önemli veri yer alıyor.

12.00 - Euro Bölgesi'nde yılın ilk çeyreğine ilişkin final GSYH verileri açıklanacak.

ABD'de;

13.00 - mayıs ayına ilişkin NFIB Küçük İşletmeler İyimserlik Endeksi,

15.30 - dış ticaret,

17.00  - JOLTS açılan iş,

23.00 - API petrol stok verileri yayınlanacak.

İngiltere'de 5 ve 50 yıllık, Almanya'da 7 yıllık, ABD'de 3 yıllık tahvil ihaleleri gerçekleştirilecek.

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier (10.00), Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkan Yardımcısı Masayoshi Amamiya (13.00) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) Parasal Analiz ve Araştırma Baş Ekonomisti Andy Haldane (16.00), bugün açıklama yapması beklenen önemli yetkililer arasında yer alıyorlar.

Etiketler