Bugün piyasa gündemi yoğun; gözler TCMB faiz kararında

Haftanın ekonomi gündeminin en yoğun olduğu gün yaşanacak. TCMB faiz kararının yanında sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endeksleri gibi önemli veriler yakından takip edilecek.

Bugün piyasa gündemi yoğun; gözler TCMB faiz kararında

Bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararının yanında sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endeksleri gibi önemli veriler öne çıkıyor.

Yurt dışında da yoğun bir gün piyasaları bekliyor. İngiltere, Euro Bölgesi ve ABD'den önemli veriler gelecek.

Yurt içi gündem maddeleri:

10.00 - TÜİK tarafından sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endeksleri gibi önemli verileri açıklanacak. Sanayi üretimi haziran ayında aylık bazda yüzde 1,3, yıllık baz etkisiyle yüzde 42,3 artış göstermişti.

14.00 - Piyasalar TCMB'den gelecek faiz kararına odaklanmış durumda. Merkez Bankası, mart ayında yaptığı 200 baz puan faiz artırımının ardından son 4 toplantısında faizi yüzde 19,00 olarak korudu.

14.30 - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TCMB para ve banka  istatistikleri haftalık verileri yayınlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak izlenecek.

Yurt dışında öne çıkan veriler:

09.00 - Avrupa'da günün ilk saatlerinde İngiltere'den gelecek veriler takip edilecek. GSYH, sanayi üretimi, işletme yatırımları, ticaret rakamları aynı saatte yayınlanacak. Sanayi üretiminde aylık yüzde 0,1 düşüş beklenirken, yıllık yüzde 9,0 artış olacağı düşünülüyor. GSYH'de baz etkisiyle yüksek oranlar geleceği beklentisi bulunuyor. Çeyrek dönem için dönemsel yüzde 4,8, yıllık yüzde 22,1, haziran ayı için aylık yüzde 1,0, yıllık yüzde 14,9 artış beklentisi oluştu.

Euro Bölgesi sanayi üretimi verisi, gün ortasında izlenecek önemli bir veri olacak. Bölgede sanayi üretimi haziranda aylık yüzde 1,0 gerilerken, yıllık baz etkisiyle yüzde 20,5 yukarı gelmişti.

15.30 - ABD'de bir gün önce açıklanacak olan tüketici enflasyonunun ardından üretici fiyatları verisi takip edilecek. Üretici fiyatlarında yıllık artış yüzde 7,3 seviyesine kadar çıktı. Yeni veride de bu seviyede kalınacağı öngörülüyor. Aylık tahmin ise yüzde 0,5 artış yönünde oluştu.

17.30 - Haftalık işsizlik başvuruları, doğal gaz stokları ve 30 yıllık tahvil ihalesi, ABD'de takip edilecek diğer gündem maddeleri olacak.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından açıklanacak aylık raporlar petrol işlemcileri için takip edilecek gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Etiketler