Buğday ithalatı piyasalarda artış gösterdi

Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gelişmelerin ve iklim koşullarının yarattığı etkilerle piyasalar oldukça değişkenlik gösterdi. Ülkeler tarafından tedarik amaçlı buğday alımları son zamanlarda artmaya başladı.

Buğday ithalatı piyasalarda artış gösterdi

Bu yıl ve gelecek yıl içerisinde beklenen buğday üretim kapasitesi 779,,03 milyon ton olması bekleniyor. Bununla beraber gerçekleştirilecek olan buğday ihracatı 204,89 milyon ton olması beklenmekte. Türkiye'de buğday ihracatını artıran ülkelerden biri. ABD Tarım Bakanlığı tarafından ülkelerin alması beklenilen buğday alımları miktarı açıklandı.

Buğday ithalatı piyasalarda artış gösterdi - Resim : 1

Buğday ithalatı yapılması beklenen ülkeler

* Bangladeş'in 7 milyon ton ithalat yapması beklenirken ülke içinde gerçekleşen buğday üretim beklentisi ise 1.1 milyon ton.

* Nijerya'nın 6.5 milyon ton ithalat yağacağı tahmin edilirken, ülke içinde gerçekleşecek olan buğday üretimi beklentisi 110 bin ton.

* Japonya'da 5.3 ton ithalat yapması beklenirken, ülke içinde 1.15 milyon ton üretim bekleniyor.

* Çin'de buğday alımları 9.5 milyon ton olması bekleniyor ve üretimi gerçekleştirilen buğday miktarı 135 milyon ton civarında.

* Brezilya'da ithalat ya yapılması beklenen buğday miktarı 6.4 milyon ton olurken, buğday üretimi 8.5 milyon ton olması bekleniyor.

* Ortadoğu'da (Irak-İran-Lübnan-İsrail-Suudi Arabistan-Yemen-Kuveyt-BAE-Umman) geçtiğimiz yıl 23.05 milyon ton buğday ithalatı gerçekleştirildi. Beklenilen buğday ithalatı miktarı  ise 23.32 milyon ton  olarak yükseliş gösterdi. Bu bölgelerde beklenilen üretim miktarı da 17.59 milyon ton olması bekleniyor.

* Kuzey Afrika'da (Mısır-Libya-Cezayir-Faz-Tunus) Geçtiğimiz yıl bölgede bulunan ülkelerin buğday alım miktarı27.35 milyon ton oldu ve beklenti ise 29.2 milyon olması yönünde. Bölgede üretilecek olan buğday miktarı ise 17.25 milyon ton olarak bekleniyor.

* Güneydoğu Asya Bölgesi'nde (Endonezya-Malezya-Filipinler-Vietnam-Tayland) ihracatı gerçekleştirilecek olan buğday miktarı 26.03 ton olması beklenirken bu bölgede bulunan ülkeler tarafından buğday üretimi yapılmamakta.

Buğday ithalatı piyasalarda artış gösterdi - Resim : 2

AB buğday ihracatına hazırlık yapıyor

AB'nın tahıl depolarında biriken buğday gittikçe artıyor. Romanya Tarım Bakanı Petre Daea, açıklamasında buğday hasadının tamamlanmak üzere olduğunu belirtti. Üretimi tamamlanan olan buğdayın iç piyasada ihtiyaçları karşıladıktan sonra ihraç fazlası olarak elde edilecek buğday miktarı da fazla olduğu söylendi. Avrupa'da bulunan en büyük buğday satıcısı olan Romanya, Ortadoğu'ya büyük miktarlarda buğday ihracatı gerçekleştiriyor. AB Komisyonu tarafından aktarılan verilere göre, Temmuz 2021-Haziran 2022 dönemi arasında AB'nin toplam buğday üretiminin yüzde 10'unu Romanya oluşturmuş. Buğday ihracatında dörtte birine denk gelen 6.3 milyon tonluk hacim oluşturmuş durumda. Geçtiğimiz sene de 11.3 milyon ton üretimi sağlanan buğday hasadı rekor kırmıştı.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler