Buğday fiyatları yükselişini sürdürüyor!

Rusya-Ukrayna savaşının yanı sıra hala çözümü bulunamayan ekonomik kriz, dünya çapında etkisini sürdürmeye devam ediyor. Oluşan küresel arz endişeleri ise buğday fiyatlarını yükseliş için tetikliyor...

Buğday fiyatları yükselişini sürdürüyor!

Buğday fiyatları, küresel arz endişeleri nedeniyle yükselişe geçti. Rusya-Ukrayna savaşının etkileri buğday fiyatlarında da dengeleri bozmaya devam ediyor!

Amerika Birleşik Devletleri buğday vadeli kontratları, Rusya-Ukrayna savaşı ve elde edilen kış hasat rekoltesinin beklentilerin altında çıkmasından dolayı küresel arz endişeleri yarattı. Oluşan küresel arz endişeleri nedeniyle buğday vadeli kontratlarda yükseliş gözlemlendi.

Chicago borsasında yer alan en yüksek işlem hacmine sahip buğday vadeli kontratlar, yüzde 0.5'lik artış göstererek 10.50 dolar/bushel, yani 385.8 dolar/ton seviyelerine ulaştı. Buğday haftalık bazda bakıldığında ise yüzde 6 yükseliş göstererek yaşanılan krizin en önemli işaretlerinden biri oldu. ABD Tarım Bakanlığı'ndan geçtiğimiz günlerde gelen açıklamada kış hasadında elde edilen buğdayların yalnızca yüzde 30'nun yüksek kalitede olduğu belirtildi.

Putin hububat konusunda uyarılarda bulundu!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise dün yaptığı açıklamalarda dünya çapında listenin zirvesinde yer alan hububat ticaretlerinin yok sayılmaması gerektiğine vurgu yaptı. Ukrayna'ya girişinden sonra dünya çapından ambargoya tabi tutulan Rusya, özellikle buğday ticaretine çok önemli bir konumda olduğunu tekrar tekrar kamuoyuna hatırlatma şansı yakaladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ayrıca ülkesine uygulanan yaptırımların küresel gıda krizine ve enerji maliyetlerinin yükselmesine neden olduğunu belirtti.

Buğday dışında soya fasulyesi yüzde 0.5 değer kazanarak 02.2 dolar/ton seviyesine gelirken, Mısır art arda iki gün boyunca yükseliş göstermesinin ardından bugün 299.2 dolar/ton seviyesiyle yatay bir seyir içinde takip ediliyor.