Buğday fiyatları son iki ayın zirvesinde

Karadeniz üzerinden yapılan tahıl sevkiyatına yönelik endişeler ve Putin'in tahıl sevkiyatı hakkında konuşmasından sonra buğday fiyatları son iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Buğday fiyatları son iki ayın zirvesinde

Buğdayın Chicago borsasında işlem gören vadeli kontratları son iki ayın zirvesine ulaştı. Etkileyen faktörler arasında arza/tedarike yönelik endişeler yer alıyor. Ayrıca Putin'in tahıl sevkiyatı rotasının değişmesi gerektiğini belirtmesinden sonra fiyatlar olumsuz etkilendi.

Bununla beraber soya fasulyesi fiyatları da buğday fiyatları ile beraber yükselişe geçti. Bunun ardından Arjantin'de ihracatın yükselmesi, Çin’de ise ithalatın düşmesi kazanımlarını oldukça sınırlamış durumda.

buğday ve mısırın güncel fiyatları

Güncel emtia fiyatları

Chicago borsasında en yüksek işlem hacmine sahip olan buğdayın vadeli kontratları geçtiğimiz gün 8.73 dolar/bushel yani 320.8 dolar/ton ile 11 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Bunun üzerine bugün yüzde 0.3 seviyesindeki artışla 8.46 dolar/bushel, yani 310.9 dolar/ton seviyesine ulaştı.

Mısır yüzde 0.3 seviyesindeki artışla beraber 6.73  dolar/bushel yani 264.9 dolar/ton seviyesine yükselmiş durumda.

Soya fasulyesi ise yüzde 0.4 seviyesinde yükselerek 13.89 dolar/bushel yani 510.4 dolar/ton seviyesine ulaştı.

Buğday fiyatları son iki ayın zirvesinde - Resim : 2

Fiyatlarda Putin etkisi

Bununla beraber Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı açıklamada, Avrupa'ya giden tahıl ve başka gıdaların rotasını sınırlamanın uygun olacağını belirtti.

Tahıl sevkiyatının muhtaç ülkelere ulaşmadığını onun yerine Avrupa'ya gittiğini eleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Benzeri görülmemiş bir insani felaketin önlenmesi için bu durumun değişmesi gerektiğini” söyledi.

Bunun ardından Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklama ise Putin'in haklı olduğu yönündeydi.

Öte yandan Chicago buğday vadelileri kayıpları son bulurken, bushel başına yüzde 4,5 seviyesindeki artışla ton başına 311 dolar seviyesine ulaştı. Böylelikle haziran ortası zirvesine kadar yükseldi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com