Bu hafta piyasalarda TCMB faiz kararı ve yoğun veri akışı izlenecek

Yeni haftanın en önemli gündemi TCMB faiz kararı olacak. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun ilk faiz toplantısında alınacak karar piyasalar tarafından merakla bekleniyor.

Bu hafta piyasalarda TCMB faiz kararı ve yoğun veri akışı izlenecek

Yurt içinde işsizlik, sanayi üretimi, cari denge, Hazine ihaleleri gibi önemli veriler takip edilecek.

Yurt dışının yoğun veri akışında; ABD tüketici fiyatları, perakende satışlar, sanayi üretimi, Çin'de ticaret, büyüme, sanayi üretimi, Euro Bölgesi sanayi üretimi ve tüketici fiyatları ilk olarak öne çıkanlar olacak.

12 Nisan Pazartesi

Yurt içinde haftaya yoğun bir gündemle başlanacak. Merkez Bankası tarafından açıklanacak ödemeler dengesi ve TÜİK tarafından açıklanacak iş gücü istatistikleri günün en önemli verileri olacak.

2021 yılında aylık olarak açıklanmaya başlanan işsizlik oranı, yılın ilk ayında mevsim etkisinden arındırılmış verilerle yüzde 12,2 olarak açıklanmıştı. Tarım dışı işsizlik oranı yüzde 14,2, genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 24,7 seviyesinde gelmişti.

Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi (SPM), Şubat ayı için mevsim etkisinden arındırılmamış işsizlik oranı tahminini yüzde 12,5 olarak açıkladı. Bir önceki ay oran yüzde 13,4 seviyesindeydi. Yılın ilk ayında cari işlemler dengesi 1,87 milyar dolar açık vermişti. 

Analistlerin 2021 yılı sonu için beklentisi 26,0 milyar dolar açık oldu. Hazine, nisan ayının ilk ihalelerini düzenleyecek. 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ile 5 yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvil yeniden piyasaya sunulacak. Bir önceki 2 yıllıkta faiz yüzde 16,50, TLREF'e endekslide yüzde 4,43 olmuştu.

TÜİK ayrıca İnşaat Maliyet Endeksi verilerini açıklayacak.

Japonya'da üretici fiyatları (02.00), Euro Bölgesinde perakende satış (12.00) verileri gelecek.

Euro Bölgesinde perakende satışlar izlenecek. Perakende satışların aylık yüzde 1,0 artması, yıllık yüzde 5,7 düşmesi bekleniyor.

ABD'nin 3 ve 10 yıllık tahvil ihaleleri de takvimde bulunuyor.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Baş Ekonomisti Andy Haldane (14.00), BoE para politikası kurulu üyesi Silvana Tenreyro (16.00), Boston Fed Başkanı Eric Rosengren (20.00) günün konuşma yapacak yetkilileri olacak.

13 Nisan Salı

Haftanın ikinci günü de ilk günü gibi yurt içi veri gündeminin yoğun olduğu bir gün olacak.

TÜİK sanayi üretimi, perakende satışları ve ciro endekslerini açıklayacak (10.00).

Yurt dışında en önemli veri ABD'den gelecek enflasyon verileri olacak.

ABD'de tüketici fiyatları şubat ayında aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 1,7 artış göstermişti. Tüketici fiyatlarının aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 2,4 artacağı tahmin ediliyor.

ABD'de NFIB Küçük İşletmeler İyimserlik Endeksi (13.00), API petrol stokları (23.30) günün diğer beklenen verileri olacak. ABD takviminde 30 yıllık tahvil ihalesi de bulunuyor. İngiltere'de sanayi üretimi, ticaret, GSYH (09.00), Almanya'da ZEW Ekonomik Duyarlılık Endeksi (12.00) verileri takip edilecek.

ZEW Endeksinin 76,6 puandan 79,1 puana çıkacağı beklentisi bulunuyor.

Aynı gün İngiltere 50 yıllık tahvil ihalesine çıkacak.

Günün erken saatlerinde de Çin'den ticaret verileri izlenecek. Çin'de ihracatın yüzde 32,7, ithalatın yüzde 21,6 artması, ticaret fazlasının 52,55 milyar dolar olması bekleniyor.

OPEC'in mart ayına ilişkin sektör raporu da petrol piyasasını takip eden analistler tarafından takip edilecek.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Kansas City Fed Başkanı Esther George ve San Francisco Fed Başkanı Mary Daly (19.00) aynı saatte konuşacaklar. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise 22.15'te konuşma yapacak.

14 Nisan Çarşamba

TÜİK tarım ürünleri üretici fiyatlarını açıklayacak (10.00).

Hazine, 3 Yıl vadeli ihraç edilen altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasını doğrudan satacak. Yunanistan Dış işleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'yi ziyaret edecek. Dış işleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Dendies, bölgesel konularla ilgili görüşecekler.

Yurt dışında günün ilk saatlerinde Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ) faiz kararı açıklanacak (05.00). RBNZ'nin son 6 ayda yüzde 0,25 seviyesinde tuttuğu faizi yine değiştirmeyeceği beklentisi bulunuyor.

Avrupa'da en önemli veri Euro Bölgesi için açıklanacak sanayi üretimi rakamları olacak (12.00).

ABD'de mortgage piyasa verileri (14.00), ithal fiyatları (15.30), DOE petrol stokları (17.30) gelecek.

Almanya ve İngiltere 30 yıllık tahvil ihracına çıkacaklar. BoE yönetim kurulu üyesi Jonathan Haskel (17.30), BoE İletişim İcra Direktörü Gareth Ramsay (18.00), New York Fed Başkanı John Williams (21.30) ve Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic'in konuşması takvimde yer alıyor.

ABD'de 'Bej Kitap (Beige Book)' raporu açıklanacak (21.00).

15 Nisan Perşembe

Haftanın merakla beklenen Merkez Bankası faiz kararı açıklanacak.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun ilk faiz toplantısında alınacak karar piyasalar tarafından yakından izlenecek. Kavcıoğlu, "Politika faizini güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz." açıklaması yapmıştı.

TÜİK en son enflasyonu yıllık yüzde 16,19 olarak açıklamıştı. Merkez Bankasının haftalık repo gösterge faiz oranı yüzde 19,00 seviyesinde bulunuyor. Foreks anketine katılan 22 ekonomistin 21'i faizin yüzde 19,00 olacağını tahmin etti. Bir ekonomistin tahmini ise 100 baz puan artış olacağı yönünde geldi (14.00).

TÜİK konut satışları, ücretli çalışan istatistiklerini duyuracak (10.00). Konut satışları şubat ayında yıllık yüzde 31,6 düşüşle 81 bin 222 olarak açıklanmıştı.

TCMB özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu rakamlarını açıklayacak (10.00). Hazine ve Maliye Bakanlığı, merkezi yönetim bütçe rakamlarını açıklayacak. Bütçe şubat ayında 23,17 milyar TL fazla verirken, faiz dışı fazla 35,93 milyar TL olarak gerçekleşmişti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Asya piyasalarında Güney Kore Merkez Bankasından (BOK) gelecek faiz kararı beklenecek. Banka son 6 toplantısında faize dokunmadı.

Almanya (09.00), Fransa (09.45) ve İtalya'da (11.00) tüketici fiyatları Avrupa'da izlenecek veriler olacak.

ABD'de önemli veriler üst üste gelecek. Perakende satışlar, New York Fed İmalat Endeksi, İşsizlik Başvuruları, Philadelphia Fed İş Koşulları Endeksi (15.30), sanayi üretimi (16.15), işletme stokları, NAHB Konut Piyasası Endeksi (17.00), doğal gaz stokları (17.30), sermaye hareketleri (23.00) verileri piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Erken saatlerde Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan'ın konuşması (01.05) takip edilirken, akşam saatlerinde sırasıyla Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic (18.30), San Francisco Fed Bankası Başkanı Mary Daly (21.00) ve Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester konuşma yapacak.

16 Nisan Cuma

TCMB kısa vadeli dış borç verilerini, TOBB ise kurulan ve kapanan şirketler verilerini duyuracak (10.00).

Çin'de erken saatlerde önemli veriler gelecek. Yeni konut fiyatları, sanayi üretimi, perakende satışlar, konut satışları, işsizlik oranının yanında, ilk çeyrek için açıklanacak GSYH rakamları yakından izlenecek.

Euro Bölgesi tüketici fiyatları ve dış ticaret verileri Avrupa'da öncelikli takip edilecek veriler olacak.

ABD'de konut başlangıçları (15.30), Michigan Tüketici Güven Endeksi (17.00) ve Baker Hughes sondaj kule sayıları (20.00) verileri izlenecek.

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga'nın ABD'de ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesi planlanıyor.

Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısı gerçekleştirilecek.

Etiketler