BOTAŞ'ın bütçe yükü 126 milyar lirayı aştı!

Yayımlanan merkezi yönetim bütçe verileri doğrultusunda Mart ayı giderleri ortaya çıktı. Enerjide yaşanılan fiyat artışı hem zamlara hem de kurumlara vurdu! BOTAŞ'in ise açıklanan verileri bir kez daha dikkat çekti!

BOTAŞ'ın bütçe yükü 126 milyar lirayı aştı!

Son yayınlanan merkezi yönetim bütçe verileri, Mart ayında 69 milyar liralık kayıp yaşandığını tespit etti. Yaşanılan bütçe açığının ise en önemli faktörlerinden birinin BOTAŞ tarafında aktarılan kaynaklar olarak gösterildi.

Rusya-Ukrayna savaşı ve artan enflasyonla birlikte sürekli bir artış yaşayan enerji alanında merkezi yönetim bütçesinde BOTAŞ tabanlı kayıplar yaşanmaya devam ediyor. Mart ayı verilerine bakıldığında BOTAŞ'a 1,7 milyar liralık cari transfer işlemi yapılırken, 37,8 milyar liralıksa borç verildiği gözlemlendi. Geçtiğimiz ayın verileri ile bu dönemde bütçe giderlerinin yüzde 18’lik payının BOTAŞ’a harcandığı anlaşıldı. Bu doğrultuda son on ay verileriyle birlikte BOTAŞ'a özelinde harcanan toplam tutar 126,7 milyar lira seviyelerine ulaştı.

Doğalgazdaki zam öngörülemez oldu!

Paylaşılan ve analistler tarafından yakından takip edilen BOTAŞ verilerine bakıldığında ise son bir yılda doğalgaz tarifesi başlığında santrallerde yüzde 638, sanayide yüzde 549, konutta ise yüzde 93'lük yaşanan büyük artış bir kez daha gün yüzüne çıkmış oldu. Lira bazında yaşanılan değer kaybıyla birlikte gelen enflasyonun üzerine Rusya-Ukrayna savaşının da dahil olması özellikle enerji sektöründe ciddi maliyet artışlarına neden oldu. Uluslararası arenada artan enerji fiyatlarıyla, enerjiye yüklenen zam da paralel bir görüntü seyretti. Konut tarifesine yapılan zamların sınırlı kalması ise kurumun sermaye ihtiyacını daha da artırdı. BOTAŞ tarafından yapılan son açıklamaya göre son zamlardan sonra konutlara verilen doğalgaza yüzde 70 oranında sübvansiyon uygulandığı belirtildi.

Rezerv etkisi artıyor!

Enerji ihracatçısı olarak aktif bir pozisyon alan BOTAŞ, yaşanılan olumsuz sonuçlar nedeniyle dövizdeki kayıplardan da bir hayli yük almaya devam ediyor. Döviz üzerinde işlem yaparak enerji ithalatı yapan BOTAŞ'a ise kaynağı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) sağlıyor. Son beş yıldır satış yapılmaması üzerine bu sene itibariyle satış işlemleri de başladı. Bu neticede Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası verilerine göre iktisadi teşebbüslerine yönelik yapılan döviz satışı 18 milyar dolar seviyelerini buldu.