Borsaya nasıl girilir? Borsa hesabı nasıl açılır?

Borsaya giriş yapmak için tercih edilen aracı bir finansal şirkette yada bankada hesap açtırılması gerekir. Peki, Borsaya nasıl girilir? Borsa hesabı nasıl açılır?

Borsaya nasıl girilir? Borsa hesabı nasıl açılır?

Borsaya giriş yapmak için tercih edilen aracı bir finansal şirkette yada bankada hesap açtırılması gerekir. Yaygın olarak bankaların yatırım bölümlerinde borsa işlemlerinin yapılması amacıyla hizmet verilir. Banka veya aracı finansal şirkete, yatırım hesabı açılmasına yönelik talebin kişi tarafından bizzat yapılması germektedir. Talep ardından vadesiz hesap açılışına yönelik evrakların doldurulması ve teminatın hesaba aktarılması ile borsa işlemlerine başlama imkanı elde edilir.

Borsada İşlem Nasıl Yapılır?

Borsada işlem yapmak amacıyla, açılan yatırım hesabı üzerinden banka veya aracı finansal şirkete alım-satım emirlerinin iletilmelidir. Aracı kuruluşlar, mobil bankacılık üzerinden veya bizzat şubelerinden müşterilerinin alım-satım emirlerini almaktadır. Bu kapsamda yatırımcının tanımladığı emir üzerine hisse senedi alım-satım işlemleri aracı şirketçe gerçekleştirilir.

Borsada işlem yapmak

Borsada Fiyat Neden Düşer?

Borsada oluşan fiyatlar arz-talep faktörlerine bağlı olarak değişir. Hisseye yönelik talep azaldığında arz artışı ortaya çıktığından fiyat düşüşü gözlemlenir. Tam tersi durumda, hisseye yönelik talep artışı gerçekleşirse, arz azalır ve fiyat yükselir. Arz ve talep faktörlerinde dengelerin değişmesini sağlayan pek çok detay bulunur. Ülkelerin ekonomik büyüme konusunda yaşadıkları sıkıntılar, faiz oranları, işsizlik oranı, yatırımcı kitlesinin genişliği veya darlığı alım-satım tercihlerini dolayısı ile arz ve talep dengesini etkiler.

Borsada Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Borsa kapsamında işlem yaparken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Yeni başlayan bir yatırım olunması halinde daha önceden araştırılmış, bilinen yatırım araçlarına yönelmek, deneyim kazanmak,
  • Anlık fiyat takibi yapmak,
  • Kayıp risklerinden kaçınmak amacı ile farklı portföy seçeneklerini değerlendirmek,
  • Grafiklerde oluşan dip ve tepe noktalarda ani karar ile alım-satım yapmamak,
  • Beklenen fiyat hedefine ulaşıldığında, “beklersem daha fazla yükselir” düşüncesi ile uzun zaman geçirmemek,
  • Analist yorumlarını takip ederken, kişisel yatırım stratejisi ile uyuşan noktaları esas alarak alım-satım kararı vermek,
  •  Borç veya geri ödenmesi gereken krediden elde edilmiş bir teminat ile yüksek pozisyonları açmamak,

Bu tip detaylara dikkat edilerek borsada işlem yapılmalıdır.

Borsa Sistemi Nasıl Çalışır?

Borsa sistemi

Borsa temelde bir açık artırma sistemi mantığı üzerinden çalışır. Alıcı taraflar mümkün olan en uygun fiyat üzerinden alış işlemini gerçekleştirmeyi hedeflerler. Bu yüzden bir hisse için ödemeye razı oldukları fiyat teklifini yaparlar. En iyi alış teklifi adı verilen fiyat üzerinden işlem ile kar sağlamayı amaç edinirler. Satıcılar ise hisseleri en yüksek fiyattan satarak kar oranını yükseltmeyi esas alırlar. En iyi satış tekliflerini vererek ilerlerler. Alıcı ve satıcı taraflarda gündeme gelen iki farklı fiyat teklifi arasındaki fark ise spread olarak tanımlanır. İki taraf en uygun noktada buluşmak için müzakare ederler ve aracı finansal şirketler ise oluşan fark üzerinden komisyon edinirler.

Borsayı Kimler Kullanıyor?

Borsayı tercih eden yatırımcılara ve onu kullanan diğer kişilere ilişkin bilgiler:

 Portföy Yöneticileri: Yatırımcıların sahip olduğu büyük portföyleri yöneterek, sorumlu oldukları bu görevden kazanç sağlayan profesyonellerdir.

Yatırımcı Bankalar: Şirketlerin hisselerini listelemelerine yardımcı olarak borsada yer alan kuruluşlardır.

Bireysel Yatırımcılar: Finansal aracı kuruluştan açtıkları hesaplar üzerinden hisse alım-satımı gerçekleştirenlerdir.

Borsacılar: Borsada yatırım konusunda eğitim alan, lisanslama sınavlarını geçen, kayıtlı temsilcilerdir. Yatırımcılar adına menkul kıymet alma ve satma işlemlerini gerçekleştirirler.

Bunlar haricinde aracı kurumlarda komisyonculuk işlemleri bazında gelir elde etmek amacıyla borsa yatırımcılarına hizmet sunarlar.

Borsada Hisse Senedi Nasıl Takip Edilir?

Satın alınan hisse senedinden kar elde edebilmek için anlık takip yapılması önemlidir. Hisse senedinin ne zaman değer kazanacağını ve ne zaman değerini yitirebileceğini tahmin etmek açısından günlük takip yapılması doğru değildir. Anlık fiyat bilgisini ve değişimlerini sunan platformlardan yardım alınarak, anlık fiyat takibi yapılmalıdır. Borsa yatırımcılarınca gelecek vadeden hisse senetlerinin düşük fiyattan satın alınması ve daha karlı fiyatından satılması amaçlanmalıdır. Takip kapsamında analistlerin yorumları, grafik analiz sonuçları dikkate alınmalıdır.