Borsanın altın kuralları

Peki borsada yatırımlarımızı nasıl ve neye göre yapmalıyız? Borsada nasıl para kazanılır? Günlük al-sat yapılmalı mı? Hangi şirketlere yatırım yapmalıyız? Borsaya yeni girenler için temel kurallar nelerdir? Şimdi bu soruların cevabını vereceğiz.

Borsanın altın kuralları

Borsada yatırım yaparken ilk hedefimiz ana paramızı kaybetmemek daha sonra enflasyon verilerine göre teknik ve temel analizler ışığında orta ve uzun vade yatırımlar
yaparak riskimizi en aza indirerek para kazanmayı hedeflemeliyiz.

Temettü Sistemi Kârlı Mı?

Temettü emekliliği ne demek önce bununla başlayalım; Temettü ya da diğer ismiyle kâr payı dağıtımı, borsada işlem gören bir şirketin elde ettiği dönemlik kârın bir miktarını, elinde o hisseyi bulunduranlara nakit veya hisse senedi olarak vermesidir.

Temettü emekliliği ise elinde bu türden her sene temettü veren hisseler bulundurup bunlardan gelen parayı emekli aylığı alır gibi düzenli bir şekilde alıp geçinmeyi sağlayan bir emeklilik sistemdir. Peki Temettü veren şirketleri nasıl buluruz ve hangi kıstaslara göre seçeriz?

Öncelikli kontrollerimiz her sene temettü vermesi, karlılığını yüksek olması ve büyüme potansiyeline sahip olmalı. Borsaya yeni başlayanlar için altın kurallar ise hisse senedi alan piyasa da hareket yaratan kişinin doğru alım satımları yapabilene kadar minimum seviyede alım satım yapmalıdır günümüz borsasında artık robotların ve otomatik alım satım yapan yazılımların olduğunu hesaba katarsak bizler küçük yatırımcılar olarak robotlara henüz tecrübesizken ana paramızı kaybetmemiz çok olası piyasaya uyum sağladıkça hisse senedi hareketlerimizi hızlandırıp aynı zamanda ana paramızı arttırmamız daha sağlıklı ve bilinçli olacaktır.

Borsada teknik analiz ve temel analiz neden önemlidir ve faydaları nelerdir?

Tek başına teknik analiz veya tek başına temel analiz hiç borsada tek başına yatırımcıları başarıya ulaştıramaz yatırım yaptığımız şirketin karlılık oranları, bilanço durumlarını tespit etmek, varsa iştiraki şirketlerinin mali durumlarına bakmak, gelecekte yurt içi yurt dışı yatırım potansiyelini tespit etmek bize temel olarak ilk fikirleri verecektir daha sonra işin teknik analiz kısmına geçilmeli ve alım fırsatı olarak görülebilecek teknik dip seviyesi tespit edilmelidir öncelikle günlük haftalık ve aylık grafikler incelenmeli ve teknik dip tespit edildikten sonra alımlar risk-gelir anlayışına göre parça parça ya da tek seferde yapılmalıdır her sağlıklı yatırımcı gibi gelir beklentisinde olurken olası zarar durumlarından çok büyük kayıplar yaşamamak için STOPLOSS yani zarar kes yöntemi ile en az zararla işlemlerimizi kapatmalıyız küçük yatırımcıların en büyük yaptığı hatalardan biri de TAKE PROFİT yani kar al durumlarına karar verme aşamasıdır bunun kararını ise hisseye girerken tespit ettiğimiz formasyon hedeflerinden yola çıkarak yatırımcının kendine kar alma noktalarının belirlenmesiyle çözüme ulaştırmalıdır.

Yatırımcılar krizleri nasıl yönetmelidir?

Dünya'da yaşanan tüm krizler buhranlar her zaman arkasında enkaz bırakırken dönüşlerinde çok büyük rallilere de sebebiyet vermişlerdir hiç bir zaman unutulmamalıdır.

Borsa veya hisseler her sonsuza dek düşemez ve sonsuza denk çıkamazlar bu yüzden kriz anlarında zarar kes yöntemini kullanarak daha doğru zamanlarda alım fırsatlarını
değerlendirmek her zaman biz yatırımcılar için avantajlıdır.

Borsa'da Kazanmak İçin Ne Yapmalıyım?

Teknik Analiz

Borsa'da kazanmanın tüm yatırımcılar için en klişe yöntemi en azından teknik analizde destek ve direnç seviyelerini öğrenerek başlamalıyız. Destekten al dirençten sat! Borsa tarihinin en eski klişesi olmakla beraber bir şeyin klişe olması için her seferinde işe yaraması gerektiğini unutmamak gerek. 

Temel Analiz

Borsa İstanbul ve tüm dünya piyasalarında diğer bir en yaygın yöntemlerden biri de geçmişini araştırdığını hisse, şirketi ya da kripto paranın geleceğinin de öngörüsünde bulunmak bir yatırımcı hareketidir. Gelecekte dönemde karlılığı en yüksek sektörü daha sonra hissesi var olan hisseyi bulmak ve bu uzantıda yatırım yapmak borsada kazanmanın en temel kanunudur. 

Hangi yabancı borsalar Türkiye Borsasını etkiler?

Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve devlet çatısı altında kurulmuş aktif şirketlerin tamamını ele aldığımızda uluslararası anlamda en çok iş birliği ve ticaret yaptığımız ülkeler bizim için esas alınmalıdır ve borsamızı en çok etkileyen endeks ABD vadelilerdir doların ve ONS altının durumu başta olmak üzere DJI,SPX ve US30 borsamızı çok fazla etkilemektedir kısa vade al-sat yapma hedefleri olan yatırımcılar bu yüzden ABD vadelileri de mutlaka sıkı takip etmelidir.

Şimdi ise maddeler halinde detaylandırmaya başlayalım;

1 - Toplulukla hareket her zaman fayda sağlamaz!

Tüm piyasa aynı hareketi yapıyor diye aynı hareketleri devam ettirmek her zaman para kazandırmaz. Önemli olan büyük yatırımcının ne yaptığını bilmek!

2 - Kulaktan duyma bilgi ile hisse alınmaz!

X hissesi KAP atacakmış hadi alalım! Bu hareket size belki birkaç kez para kazandırabilir ama elinde sonunda büyük kayıplar yaşatacaktır. Kulaktan duyma bilgi düzenli para kazandırmaz.

3 - Yatırımlar hisseye değil şirketlere yapılır!

Yatırımcıların düştüğü hatalardan birisi de hisselere yatırım yapmalıdır. Hisseler ile duygusal bağı kesip şirketlere ve yaptıkları gelecek yatırımlarına destek çıkılmalıdır.

4 - Panik yatırımcısı olmayın!

Borsaların her birini ve tarihini incelediğinizde ne kadar yükseldiklerini görmek mümkün. En büyük ralli dönemlerinde bile piyasalar düşüşler/düzeltmeler yaşar. Bunlardan en az hasarla kurtulmanın anahtarı panik satışı yapmamak.

5 - Hırs yapanın parasını daha çabuk alırlar!

Piyasalarda işlem yapan yatırımcılar arasında en çok para kaybedenler duruma bir ekonomi bilimi gibi değil de duygusal bakıp hırslananlar olduğunu göreceksiniz. X kadar para kaybettim 2x yatırım yapıyorum... bu cümleyi kuran birinin kalıcı başarıyı sağlaması imkansızdır.

 6 - Geniş portföy > Yüklü Portföy

Şirketlere yatırım yaparken her sektörden ayrı yatırımlarınız olmalı bir sektörün geride kaldığı durumda diğeri elbette öne çıkacak ve nakit akışı o bölgeye kayacaktır. Piyasaların dengesi sürekli değişiklik gösteriyor. Sektöründeki güçlü şirketlere ayrı ayrı yatırımlar portföyünüzü çok daha güçlü kılacaktır.

7 - Piyasa takibi yapmaya devam edin!

Piyasalarda yatırım yaparken örneğin Borsa İstanbul'da yatırım yapıyorsunuz. Borsa İstanbul'u ne etkiler? Bunu araştırıp öğrendikten sonra bu etken piyasaları da takip etmek önemlidir. Herkesten önde olmak sizi başarıya daha hızlı götürecektir.

8 - Kaldıraçtan uzak durun!

Borsalar ve pay piyasalarında spot işlem yapmanın en güvenilir yanı hisse senedi devlet güvencesinde olduğu için paranızın tamamını kaybetme ihtimaliniz yok. Fakat kaldıraçlı piyasalarda bu böyle değil. Örneğin 10x kaldıraç ile işlem yaptığınızda bu pozisyon neredeyse tamamen kumara dönmüş durumda oluyor. Yüzde 10 değer kaybı demek elinizdeki pozisyonu tamamen kaybettiğiniz anlamına gelirken yüzde 10 yükseliş pozisyonu 2 katına çıkarmanız anlamına geliyor. Bu hareketler piyasalarda psikolojinizi uzun vadede etkileyeceği için süreklilik sağlanması ne kadar tecrübeli olursanız olun imkansızdır. 

9 - Piyasalarda bugünü değil geleceğinizi kurtarmayı hedefleyin!

Gelecek yatırımı yapmak nedir? Örneğin kripto paralar geleceğin para birimleri olarak görülmesi ile birlikte teknolojinin şu an için geldiği son noktadır. Bu durumun yaygınlaşacağını öngörüsüne sahip olmak 5 sene önce bir kişi tarafından keşif edilmişse ve yatırım yapılmışsa 5 yıllık bekleyişinin karşılığını bugün alması demektir. Gelecek yatırımı yapmak bugünü olmasa bile geleceği kurtarabilir

Birborsa / Cem Arslan

Etiketler