Borsalar ve altın geriledi!

Fed kararı ile 7 nisan perşembe tarihi ile altın ve borsada düşüş yaşandı. Yaşanan bu düşüş oranı ile oldukça ilgi gören borsa düşüşü devam edecek mi? İşte detaylar...

Borsalar ve altın geriledi!

Piyasalarda Fed etkisi: Borsalar ve altın geriledi

Borsalar, yatırımcıların Fed’in yüksek enflasyonu kontrol altına almak adına para politikasını öngörülenden daha hızlı sıkılaştırmasına hazırlanması ile gerilerken ABD Hazine tahvillerinin getirileri ve dolar endeksi oranı hızla yükselerek bazı borsalarda düşüşe neden oldu. ABD Merkez Bankası yetkilisi Lael Brainard, para politikasının 2022 yılı içinde “daha nötr konuma” getirilmesi için sistematik şekilde faiz artırımına ve Fed’in bilançosunda hızla daraltma sistemine gidilmesini beklediğini, gerekmesi halinde bunların üzerine ek sıkılaşmaya gidilebileceğine dair bilgiler paylaştı.

Brainard’ın Minneapolis’te yapılacak olan konferans için hazırlanan konuşma metninde, “Komite faiz artırımlarıyla sistematik olarak ve mayıs toplantısından itibaren hızla bilançosunu azaltarak para politikasını sıkılaştırmaya devam edecek” ifadeleri oldukça ilgi gördü. Brainard, Fed’in yaklaşık 9 trilyon dolar olan bilançosunu küçültme hızının 2017-2019 yılları arasında yapılana kıyasla “önemli ölçüde” daha çabuk şekilde olacağını bildirdi.

ABD’de borsa düştü dolar yükseldi!

ABD dolarının diğer para birimleri karşısındaki değerinin hesaplandığı dolar endeksi, erken işlemlerde %0,15 yükselerek Mayıs 2020’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştığı görüldü. Dolar ise 14,72 seviyesiyle yatay seviyesini korumaya devam etti. Altın fiyatları, Fed yetkilisi Brainard’ın sıkılaştırma yanlısı açıklamalarının dolara destek sağlaması ve ABD’nin Hazine tahvillerinin getirisi birkaç yılın zirvesine taşımasının ardından kısmen gerilme yaşanarak çok düşük oranda bir düşüş yaşandı.

 Brainard’ın açıklamaları, Ukrayna’daki savaşa dair belirsizlikten destek bularak ve güvenli liman olarak görülen altının çekiciliğini azaltarak hareket etti. Altının spot piyasadaki ons fiyatı sabah saatlerinde bir miktar gerileme yaşayarak 1919 dolardan işlem yapıldığı görüldü. Türkiye piyasasında ise gram altın sabah saatlerinde 908 TL seviyesinden işleme girildi.