Borsada yeni gün nasıl başlayacak?

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST-100 endeksinde hafif alıcılı açılış bekleniyor.

Borsada yeni gün nasıl başlayacak?

İnfo Yatırım raporu şöyle;

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir evvelki gün 21.177 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 195 kişi olduğu açıklandı.

TCMB, Türk Lirası mecburi karşılıklara uygulanmakta olan faiz/nema oranını 18 Kasım'dan geçerli olacak biçimde 100 baz puan indirdi. 22 Ekim - 17 Kasım arasında yüzde 10,50 olarak uygulanmakta olan faiz oranı 18 Kasım'dan geçerli olacak biçimde yüzde 9,50 olarak uygulanmaya başlandı.

Amerika Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın telefonda görüştü. Görüşmede Biden ile Erdoğan’ın 31 Ekim'de Roma'da yapmış oldukları görüşmenin ardından Amerika ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerde bundan sonra atılacak adımları ele alındı .

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Kluge, acil önlem alınmazsa Mart ayına kadar yaklaşık

500.000 kişinin korona virüs sebebiyle ölebileceği konusunda uyardı.

Kovid-19 vakaları geçen hafta İstanbul'da arttı, Ankara ve İzmir'de düştü .

BDDK tarafından Türk Ticaret Bankası’na faaliyet izni verildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, 28 Temmuz'da Türkali-2 kuyusu Rezervuar-2 ve Rezervuar-3 testlerinin başarı ile tamamlandığını ifade etti.

Amerika istihbaratı: Rusya'nın Ukrayna'yı istila etme olasılığı, havalar soğudukça artıyor.

JPMorgan: Küresel çip kıtlığı 2022'ye kadar sürecek.

Japonya Başbakanı, fiyatları düşürmek için petrol rezervlerinin serbest bırakılabileceğini doğruladı.

Japonya ve Amerika'nın beraber rezerv satışı yapmaya hazırlandığı belirtiliyor.

Bitcoin'i fotoğrafı para birimi olarak kabul etmiş olan ilk ülke olan El Salvador, bu kez Bitcoin tahvilleriyle desteklenecek bir Bitcoin Kenti kurmayı planlıyor.

Fed Başkan Yardımcısı Clarida: Fed Aralık toplantısında varlık alımlarını azaltma hızını tartışabilir.

Fed Yönetim Kuruyu üyesi Waller, Fed'in tahvil alımlarının azaltılmasına hız vermesi gerektiğini söyledi.

BoE Başkanı Bailey: Enflasyon daha uzun süre yükselebilir.

Bugün Takip Edilecek Verileri Hangileri?

Yurtiçinde Tüketici Güven Endeksi, Turizm İstatistikleri ve Merkezi Hükümet Borç Stoku verileri açıklanacakken, İngiltere’de Bileşik PMI, Amerika’de ise Konut Satışları ilk planda olacak.

Amerika Başkanı Biden yarın ekonomi ve enflasyonla mücadele hakkında bir konuşma yapacak.

Biden'in Fed başkanlığı için seçimini bu hafta açıklaması bekleniyor.

Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Geçtiğimiz haftanın en önemli veri akışı TCMB faiz kararıydı. TCMB, politika faizini beklentiler dahilinde 100 baz puan aşağı çekti ve politika faizi yüzde 15,00’e geriledi. Karar metnine eklenen ''Arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörlerin fiyat artışları üstünde oluşturmuş olduğu geçici etkilerin 2022 senesinin ilk yarısı boyunca da etkisini sürdürmesini beklemektedir. Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir.'' ifadesi ile Aralık ayında da faiz indirimi olabileceği algısı sonrasında geride bıraktığımız hafta Dolar / TL paritesi 11,30’u test etti.

BİST100 endeksi haftanın son işlem gününe global piyasalara paralel olarak alıcılı başlangıç yaptı.

Korona virüs vaka sayılarının Avrupa’da artması sonrasında, Almanya’dan üst düzey yetkilinin tekrar kapanmaların gündeme geleceğini açıklaması ve Avusturya’nın bu gün itibariyle sokağa çıkma yasağı uygulayacağını açıklaması ile global piyasalardaki pozitif ivme tersine döndü. BİST100 endeksi de ulaştırma sektörü paylarının baskılanmasıyla aşağı yönlü seyirle 1.727 seviyesine kadar geriledi. Endeks, haftanın son gününü yatay tamamlarken, haftalık bazda yüzde 6,03 yükseldi.

ECB Başkanı Lagarde, Frankfurt’da düzenlenen 2021 Avrupa Bankacılık Kongresi’nde çevrimiçi yapmış olduğu konuşmada, Avrupa'da ekonomik toparlanma ve enflasyona ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ECB’nin Kovid - 19 salgınında acil durumun sona ermesinden sonra bile ekonomiyi desteklemeye devam edeceklerini anlatan Lagarde, enflasyondaki mevcut artışa rağmen, gelecek yıl faiz oranlarında artış olmayacağının sinyalini verdi. ECB Yönetim Kurulu Üyesi Weidmann ise ‘ Çok yüksek enflasyon riskini göz ardı etmemeliyiz dikkatli olmalıyız. Enflasyonun orta vadede hedefin altına inmeme ihtimali mümkün’ açıklamasında bulundu. Euro, global piyasalarda değer kaybederken Euro / Dolar paritesi Temmuz 2020’den bu yana ilk defa 1,12’li seviyeleri gördü.

Bu hafta yurtiçi piyasalarda Turizm İstatistikleri, Güven Endeksi ve ülkede sanayi kesiminin elde mevcut üretim kapasitesinin ne kadarının kullanıldığını gösteren Kapasite Kullanım Oranı verileri açıklanacak. Küresel piyasalarda Öncü PMI verileri açıklanacakken, Amerika tarafında büyüme verisi ilk planda olacak. Ayrıca Şükran günü nedeniyle Perşembe günü tam, Cuma günü ise yarım olmak üzere Amerika piyasaları 1,5 günlük araya girecek.

Etiketler