Borsada yatırım yapmayı düşünenler için: Borsada nasıl yatırım yapılır?

Borsada nasıl yatırım yapılır? Borsada işlem yapabilmek için ne kadar para gereklidir? İşte bu soruların cevapları...

Borsada yatırım yapmayı düşünenler için: Borsada nasıl yatırım yapılır?

Borsa piyasasında alım satım işlemlerini gerçekleştirmek için her şeyden önce bilgi ve deneyim gereklidir. Piyasayı tanımıyorsanız, yaptığınız yatırımlarda başarılı olmanız düşük bir ihtimaldir.

Piyasayı iyi bir şekilde tanıdıktan sonra borsada yatırımlara başlamak en doğrusudur. Demo hesaplar, günümüz imkanlarına bakıldığında tecrübe edinmenin en iyi yollarındandır. Borsaya yatırım yapmadan önce demo hesaplarda bir miktar tecrübe kazanmak, borsaya girer girmez para kaybetmemeniz açısından önemlidir.

Borsada yatırım yapmayı düşünenler için: Borsada nasıl yatırım yapılır? - Resim : 1

Borsa yatırımı yapmak için öncelikle bir portföy oluşturulması gerekir. Bu portföyü oluştururken, para kazandıracak yatırım araçlarını belirleyip 'al' emri vermek gerekir.

Borsada al emri, değer kazanacak yatırım araçları için verilir ve bir vade belirlenir. Bu vade sonunda da satış yapılarak alım/satım fiyatları arasındaki farktan kazanç elde edilmiş olur.

Borsada al emri verdiğinizde emrinizi karşılayacak da bir sat emri olmalıdır. Bu iki emir karşılaştığında da portföyünüze yatırım aracını eklerken, diğer yatırımcı kendi portföyünden çıkarmış olacaktır.

Borsada yapılan işlemler ve oluşan fiyatlar arz - talep dengesine göre gerçekleşir. Bu sebeple de verilen emri karşılayan bir emir bulunmalıdır. Eğer bu emir yoksa karşılık gelecek emir gelene kadar sistemde bekletilmektedir. Tabii ki verilen borsa emirleri ve fiyat aralıkları da bu işlemin gerçekleştirilmesindeki önemli bir faktördür.

Borsada yatırım yapmayı düşünenler için: Borsada nasıl yatırım yapılır? - Resim : 2

İyi bir piyasa takipçisi ve analizcisi olmak, yatırım işlemlerinin başarıyla gerçekleştirilebilmesi için gereklidir. Bu sayede piyasaları yorumlayarak kazanç elde edeceğiniz stratejiyi de kendinize göre belirleyebilirsiniz. Böylece borsada kazançlı yatırımlar yaparak birikimlerinizi değerlendirir ve para kazanmış olursunuz.

Psikolojik olarak da kendinizi borsaya hazırlamalı, panik ortamında uzak, sabırlı, sakin ve disiplinli bir şekilde başkalarından etkilenmeden yatırımlarınızı yapabilmelisiniz.

Borsada yatırım yapmak için asgari yatırım tutarı gibi bir sınır yoktur. Almak istediğiniz hisse senedinden en az 1 adet alabilirsiniz. İsterseniz 10 TL yatırarak da borsaya girebilirsiniz.

Borsada yatırım yapmayı düşünenler için: Borsada nasıl yatırım yapılır? - Resim : 3

Elbette amaç yalnızca borsaya girmek değil gerçekleştirilen yatırımlar üzerinden kazanç sağlamaktır. Yaptığınız yatırımın geri dönüş miktarı çok yüksek olabilir fakat yatırdığınız paranın tutarı çok küçükse getirisi de düşük olacaktır.

Kısa vadede hedeflediğiniz kârı elde etmenize yetecek kadar bir ana parayla yatırım yapmanız daha doğru alım satım kararları vermenizi sağlayacaktır.

Etiketler