Borsada analiz nedir? Borsada analiz kazandırır mı?

Borsada analiz nedir? Borsada analiz kazandırır mı? Birçok sorunun aklınızdan geçtiğiniz biliyoruz, eğitim içeriklerimizin devam niteliği taşıyan yeni yazısıyla karşınızdayız. Bu yazımızda "Borsada analiz nedir? Borsada analiz kazandırır mı?" sorularının cevaplarına bakacağız.

Borsada analiz nedir? Borsada analiz kazandırır mı?

Borsada analiz nedir? Borsada analiz kazandırır mı?

"Borsa nedir?" sorusuyla başlayan serüven her yeni yazımızla daha da ileriye giderken yeni konumuz ise: Borsada Analiz nedir? Geçtiğimiz yazılarımızla birlikte borsanın derinliklerine yavaş yavaş inerken merakla beklediğiniz analiz içeriğimize sonunda geldik! Potansiyel yatırımcılar ya da borsa öğrencileri analiz hakkında merak ettiğiniz birçok şeyi sizler için hazırladık:


Borsada analiz nedir? Borsada analiz nasıl yapılır? Borsada analiz para kazandırır mı? Borsada temel analiz nedir? Borsada teknik analiz nedir? Borsada analiz yöntemleri nelerdir? Fiyat Formasyonları, Hareketli Ortalamalar, Fibonacci Sayıları, Composite Grafikler, Zarflar/Bantlar, Fiyat Göstergeleri, Elliot Dalgaları...

Borsada analiz nedir? Borsada analiz kazandırır mı? - Resim : 1


Borsada analiz nedir?

Öncelikle borsada analiz yapmanın ne gibi faydalar sağlayacağını tekrar hatırlatalım istiyoruz. Alım satım işlemlerinizde yani borsada yapacağınız potansiyel hareketlerde analiz yapmak hem sizler için hem geleceğiniz için oldukça önemlidir. Örnek vererek belirtirsek; bir hisse almak istiyorsunuz ve temelinde beklentiniz alacağınız hissenin doğru zamanı geldiğinde sizlere kar sağlaması olarak kabul ediliyor, hiç kimsenin zarar etmek için borsaya gireceğine inanmıyoruz. Bundan dolayı yatırımlarınızı çeşitlendirmek ve yatırımlarınızı kişisel olarak doğru bir rotada ilerletmek için analiz yapmak oldukça değerlidir. Analiz sayesinde elinizi güçlendirerek potansiyel risk ve zarar oranlarınızı en aza indirebilirsiniz. Peki analiz ne demek?


Alım satım kararlarınızın tespiti ve değerlendirmesini yapabilmek için borsada iki tip analiz türü kabul edilmektedir. Bunların adı ise Temel ve Teknik analiz olarak belirtilmektedir. Temel ve teknik analiz nedir?


Temel Analiz nedir?

Temel analiz, teknik analize oranla daha basit gibi gözüken, ancak yatırımcılar tarafından gelecekleri adına bilgi toplamak için tercih edilen analiz çeşidi olarak kabul görmektedir. Her zaman söylediğimiz gibi başkaları tarafından sunulan bilgilerden ziyade kişisel tecrübeleriniz ve kişisel araştırmalarınız sonucu elde edeceğiniz bilgiler, sizler için daha kıymetli olacaktır. Bu nedenle temel analiz tekniği ile yani kişisel araştırmalarınız ile elde edeceğiniz bilgiler, sizlere daha büyük faydalar sağlayacaktır.

 

Borsada herhangi bir şekilde aktif rol üstleniyorsanız ve gelecek adına ciddi planlar yapıyorsanız, en büyük amacınız kazanç sağlamaktır. Yatırımcıların yaşanılacak değişiklikleri ya da dalgalanmaları iyi bir şekilde analiz etmesi, en yüksek getir hedefi için en temel adım olarak ifade edilmektedir. Temel analizlerde basit olarak ekonominin ya da gündemde olan farklı olayların gelişmeleri değerlendirilmektedir. Temel analiz kendi içinde üç aşamaya sahiptir: Ekonomi, Sektör, Şirket! Yaşanılan gelişmeler doğrultusunda şirketlerin, sektörlerin veyahut hisselerin nasıl etkileneceği düşünülerek, verilecek emirlerin planlarına destek olunmaktadır. Temel analiz sayesinde elde edeceğiniz bilgiler ışığında, yaşanacak değişimleri önceden tahmin ederek veya yorumlayarak yatırımlarınıza daha iyi ve net bir şekilde yön verebilirsiniz. Bir bakıma temel analiz, özet olarak içinde araştırmayı ve değerlendirmeyi barından analiz çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki teknik analiz nedir?


Teknik Analiz nedir?

Teknik analiz ise bir bakıma bir başka tahmin analiz çeşididir. Temelinde geçmiş fiyat hareketlerini ve istatistikleri değerlendirerek gelecek adına oluşabilecek fiyat hedeflerini öngörmeyi planlayan teknik analiz, potansiyel incelemelerinde en önemli iki unsur olarak fiyat ve zaman detaylarını ele almaktadır. Farklı farklı zamanlarda yapılan hem alıcı hem de satıcı hareketlerini değerlendiren teknik analiz, oluşabilecek potansiyel tepkilere yönelik fiyat tahminleri yaratmaktadır. Piyasalarda yapılan ve merakla takip edilen geniş çaplı analizler genellikle teknik analiz temelleriyle yaratılmaktadır.

 

Teknik analizi, temel analizden ayıran en önemli unsur ise; teknik analizde genel geçer ve gündemde yer alan ekonomik veriler incelenmemektedir. Teknik analizde genel ekonominin ya da anlık ekonomik gelişmelerin takip edilmesi yerine hisse fiyatları ve onların geçmiş hareketleri ele alınmaktadır. Özetle teknik analiz temelinde arz ve talebi alarak trendleri hedeflemektedir. Teknik Analiz Yöntemleri nelerdir? İşte bilinen ve kabul gören teknik analiz yöntemleri: Fiyat Formasyonları, Hareketli Ortalamalar, Fibonacci Sayıları, Composite Grafikler, Zarflar/Bantlar, Fiyat Göstergeleri, Elliot Dalgaları. Saydığımız teknik analiz yöntemlerine çeşitli eğitim içeriklerinden ya da kitaplardan ulaşabileceğiniz gibi, mobil olarak borsayla ilgilenen uygulamalardan da ulaşabilirsiniz.

 Borsada analiz nedir? Borsada analiz kazandırır mı? - Resim : 4


Borsada analiz para kazandırır mı?

Kocaman ve derin bir dünya olan borsada artık eskiye oranla hisse senedi tercihlerinde bulunmak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Eskiden bir bakıma sadece şirketlerin ismine, kar oranlarına, satış rakamlarına ve ihracat detaylarına bakılarak hisse senedi tercihi yapılırken, günümüzde ise işler oldukça değişmişe benziyor. Artık hisse tercihi yaparken şirketlerin nakit akışına, FVAÖK (Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kar), farklı faaliyet getirilerine, stok değerlerine ve hazır değerlerine gibi birçok farklı başlıklara da bakılıyor. Elbette analiz yapmak işinizi kolaylaştırıyor ama unutmamalısınız hiçbir analiz tam olarak beklenilen sonucu vermiyor! Farklı farklı göstergelerden yararlanmak; sizlerin elini güçlendirdiği gibi, farklı göstergelerin değerleriyle de tahminlerinizi kuvvetlendiriyor.


Özellikle borsada yeniyseniz ve teknik analiz bilginiz yeteri kadar iyi seviyelerde değilse öncelikli olarak temel analizler sayesinde ihtiyaçlarınızı karşılaşmayı öğrenmelisiniz. Sadece ağır ve kasvetli yazılar değil, haber sitelerinde yer alan ya da gündeme dair gelen bilgiler doğrultusunda da farklı farklı bakış açılarına sahip olabilirsiniz. Sitemizde yer verdiğimiz ve çeşit çeşit alanlardan gelen gerek haberlerle gerekse güncellemelerle hem geleceğiniz hem de yatırımlarınız adına en doğru analizleri kişisel olarak toparlayabilirsiniz. Elbette teknik analiz öğrenmeniz zaman alacaktır, bir bakıma teknik analiz borsanın matematiği olarak gösterilmektedir. Bundan dolayı yapacağınız temel ve kişisel analizler doğrultusunda elde edeceğiniz veriler, uzmanların görüşleriyle yapacağınız karşılaştırmalar sonucunda karlılık oranlarınızı artırmak için sizlere olanak sağlayacaktır. Analizlerin varlığıyla ümitsizliğe kapılmak ya da hayallere dalmak yerine en mantıklı yoldan ilerlemenizi tavsiye edebiliriz. Unutmayın! Borsa bir şans işi değildir, borsa gözlem, analiz ve bilgidir!


Sonuç olarak genel bir örnek vererek analiz konusunu sizlerle pekiştirmek istiyoruz: Yatırım yapmak istiyorsunuz ve nereye yatırım yapmak konusunda kararsızlık yaşıyorsunuz; geçtiğimiz yazımızda da belirttiğimiz üzere hisse tercihlerinden yola çıkarak sizlere en yakın ve bilgili olduğunuz sektörlere yöneliyoruz. Sahip olduğumuz bilgiyi kazanca dönüştürmek bizlere her daim olduğu gibi yine olumlu bir dönüş sağlayacaktır. Bu doğrultuda bilgili olduğumuz sektörlere ve şirketlere odaklanırken; temel analiz yani günceli ve makroekonomideki hareketliliği takip ediyoruz. Yatırım yapacağınız an hayatınızda neler olup bitiyor? Dünyada neler oluyor? Hissenin bağlı olduğu şirket ne konumda? Hangi sektörde? Bulunduğu sektörde konumu nedir? Gelecek adına planları nelerdir? Herhangi bir yaptırım ya da devlet ekonomisindeki pozisyonu nasıldır? Devletin içinde bulunduğu ekonomik durum nedir? Çıkan haberler ve gelişmeler nelerdir? Makroekonomide hareketlilik nasıl?... Bunlar gibi birçok sorunun cevaplarını kişisel araştırmalarınız sayesinde, yani temel analiz yöntemiyle kazanacağınız bilgiler ışığında cevaplandırıyoruz. Bu noktadan sonra gerekli teknik analiz bilgilere veyahut bilgimiz yeterliyse direkt birinci elden teknik analizlere odaklanıyoruz. Kişisel düşüncelerimizi uzman görüşleriyle karşılaştırarak gelecek adına tahminlerde ve planlarda bulunuyoruz. Unutmayın demekten sıkılmıyoruz ama unutmamalısınız! En doğru analiz, en doğru tahmin, en doğru plan bizzat sizler tarafından yürütülendir!


Gelecek yazımızda biraz yabancı olduğunuz spot piyasalara ve spot işlemlere bakalım, yazı yazı ilerlerken öğrendiğiniz yeni bilgileri güncellemeniz ve notlar alarak bilgilerinizi tazelemeniz sizlere analizler kadar faydalı olacaktır. Her zaman dediğimiz gibi: Bilgi borsanın anahtarıdır!