Borsa İstanbul'da rekor yenilendi!

Yükselmeye hız kesmeden devam eden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, geçtiğimiz gün 2.730 puan seviyesini aşarak kendine yeni bir zirve edindi. Son dönemde yaşanan gelişmelerle endeksin tekrar yeni bir rekor kırması bekleniyor.

Borsa İstanbul'da rekor yenilendi!

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün, 2.730 puan seviyesine tırmanarak yeni bir rekora imza attı. Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma ve büyüme hedefleri doğrultusunda, şirketlerin bilançolarında beklenen olumlu etkiler ve yerli yatırımcıların ilgisi ile birlikte endeksin kısa süre içinde tekrar bir rekor kırması an meselesi.

Borsa İstanbul'da rekor yenilendi! - Resim : 1

BIST 100 endeksi yükselmeye devam edecek mi?

Geçtiğimiz gün BIST 100 endeksi Borsa İstanbul'da rekor kırarken, aynı zamanda 2.730 puan seviyesini geçerek tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Borsada 14 Temmuz itibaren başlayan yükseliş yüzde 15 seviyesine ulaşırken, söz konusu dönemde şirketlerin piyasa değerindeki yükseliş 350 milyar lirayı geçmiş durumda. Uzmanlar kısa sürede beklentinin 3 bin puan olacağının altını çizerken, önümüzdeki aylarda 3.500 seviyesini test edeceğini belirtti.

Dünyanın en fazla yükselen piyasası oldu

Yabancı yatırımcı satışlarının yerliler tarafından karşılandığı Borsa İstanbul'da elde edilen performans dünyanın zirvesinde yer aldı. Borsa İstanbul son 6 altı ayda yüzde 39, yılbaşından bu yana yüzde 47, son 1 yılda ise yüzde 93 seviyesiyle dünyanın en fazla yükselen piyasası oldu. Borsa üzerinden işlem gören şirketlerin geçtiğimiz yıl 1.4 trilyon lira olan piyasa değeri, halka arzların katılımlarının devamıyla, 2.7 trilyon liranın üzerine tırmandı.

Borsa İstanbul'u zirveye çıkmasını sağlayanlar yerli yatırımcılar oldu. Pandemi sonrası yönünü Borsa İstanbul'a çeviren yerli yatırımcılar, enflasyona karşı korunma amacıyla hisse senedi piyasasına yönünü çevirdi.

Borsa İstanbul'da rekor yenilendi! - Resim : 2

Halka arzlar devam ediyor

Yerli yatırımcının ilgisinin artmasında büyük rol oynayan halka arzlar oldu. Borsada geçtiğimiz sene 52 şirket 21.6 milyar büyüklüğünde halka arz gerçekleştirilirken, 2022 yılında bu zamana kadar 28 şirket 12.3 milyar liralık halka arz yaptı. Uzmanlar içinde bulunduğumuz yılın tamamında 40'dan fazla şirketin 20 milyar liralık halka arz gerçekleştirmesini beklediğini belirtti. BIST 100 endeksin yüzde 85 prim yaptığı 2020 sonundan bu zamana kadar, halka arz edilen hisselerin performansını ölçen Halka Arz Endeksi ise yüzde 231 seviyesine ulaştı.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Alış
Satış
Değişim -48.4399%
Son Değer 9645.02
En yüksek 9831.5
En düşük 9645.02
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler