Borsa İstanbul'da en kârlı şirketler hangisi?

Borsa İstanbul'da bilanço dönemine resmen giriş yapıldı. Finansal yapılarına dair verilerini bildiren 35 şirketin yılın ilk yarısında kârı yüzde 97 artış göstererek 5,7 milyar doların üzerine çıkış yaptı.

Borsa İstanbul'da en kârlı şirketler hangisi?

Borsa İstanbul'da şirketler genelde kâr açıklamasının yanında en çok alışan verilerin başında özsermayenin genişlemesi olmaktaydı. Fakat bilanço dönemine girdiğimiz şu günlerde son 12 ayda şirketlerin kârlılık oranlarında ciddi artışlar olsa bile yüzde 15 seviyelerinde bir özsermaye kaybı dikkat çekiyor. Geçtiğimiz senenin ilk yarısında 31 milyar dolar özsermayesi bulunan şirketlerin 26 milyar dolar seviyesine gerilediği gözlemleniyor. 

Global anlamda resesyon ve enflasyon etkilerinin giderek daha büyük seviyelere gideceği korkusu giderek artış göstermeye devam etmekle birlikte Borsa İstanbul'da şirketlerin özsermayelerindeki düşüşe rağmen umut vaat eden bir verinin olması yatırımcıları ve şirketleri mutlu etmişe benziyor. Açıklanan ilk mali tablolarda 35 şirketin kârlılık oranlarını yüzde 97 seviyesinde artırdığı bunun karşılığında şirketlerin 5,7 milyar dolarlık bir gelir elde ettiği gözlemlendi. Bunun sebebi olarak ise  enflasyon etkileri olduğu düşünülmekte. 

Borsa İstanbul'da en çok kâr eden şirket hangisi?

Kârlılık oranında bakıldığında şu ana kadar finansal tablolarını KAP bildirimi ile açıklayan şirketlerin dolar bazlı yüzde 97 kâr açıkladığı gözlemleniyor. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 2,9 milyar doları bulan kârlılık seviyeleri bu yıl 5,7 milyar dolar seviyesine ulaştı. 

INVEO şirketinden yapılan KAP bildiriminde esas faaliyet marjında yüzde 85,78'lik bir artış söz konusu. Bununla birlikte şirketin net kâr marjı yüzde 670 seviyesinde bulunmakta. INVEO hisse ise aktif büyüme oranında yüzde 116 seviyesinde kalarak en çok büyüyen şirketler arasında kendisine yer buldu. 

Borsa İstanbul'da enflasyon etkisi devam edecek mi?

Öncelikle şirketlerin kârlılık oranlarının bu denli artış göstermesinde enflasyon etkisinin olduğuna nasıl kanaat getirildi? Ürün satış rakamları enflasyon etkisini doğrudan gösterim yapıyor. Aslında bakılırsa satılan ürünlerde ve ürüne olan talepte büyük farklılıklar olmamasına karşılık enflasyon etkisi ile yapılan satış rakamlarında değişiklik olması enflasyon etkisini neredeyse ispat eder gibi karşımıza koyuyor. Örneğin, geçen yıl ilk altı ayda bu şirketler toplam 16.2 milyar dolarlık ciroya ulaşırken bu yıl aynı dönemde ulaşılan ciro 19.9 milyar dolar olmuş. Basit hesapla şirketlerin net kar marjı 2021/06 döneminde yüzde 18 iken bu yıl aynı dönemde yüzde 29’a çıkmış durumda. 

Cem Arslan/BirBorsa

Etiketler