Borsa İstanbul kan kaybediyor | Borsa İstanbul'da neden düşüyor?

Borsa İstanbul'da düşüş devam ediyor. Bugün açıklanan doğalgaz sorunu ve BOTAŞ'ın yaptığı açıklama ile birlikte haber akışının negatifliğinin hüsranına uğrayan Borsa İstanbul, sanayi endeksinin liderliğinde düşüş yaşadı.

Borsa İstanbul kan kaybediyor | Borsa İstanbul'da neden düşüyor?

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftanın dördüncü işlem gününü yüzde 1,36 düşüş kaydederek 2.014,21 puan seviyesinden tamamladı.

BIST 100 endeksi, önceki kapanışına nazaran göre 27,87 puan düşüş yaşarken, toplam işlem hacmi 47,8 milyar lira seviyesine kadar yükseliş gösterdi.

Borsa İstanbul'un en önemli endekslerinden biri olan bankacılık endeksi günü yüzde 0,96 değer kaybederek tamamladı. Holding endeksi yüzde ise yüzde 1,05 değer kaybederek gün tamamladı.

Sektör endeksleri arasında yatırımcısına en fazla para kazandıran yüzde 2,76 ile turizm olurken, yatırımcısına en çok para kaybettiren endeks ise yüzde 2,55 ile iletişim oldu.

Dünya borsalarında risk artıyor!

Dünya borsalarında ekonomik riskler ve enflasyon düşüncüleri yatırımcı gündeminin merkezindeki yerini korumaya devam ediyor.

Gündüz saatlerinde açıklanan Almanya Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Aralık ayı içerisinde yüzde 5 ve yılık bazda yüzde 24,2 yükseliş ile piyasa beklentisinin çok üzerinde bir ÜFE verisi açıklandı. Bu da Almanya'da enflasyon sıkıntılarının giderek artış gösterdiğini veriler ile özler önüne seriyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyon sorunuyla herkes gibi Avrupa'da mücadele ediyor. Fakat 2022 yılında enflasyonun düşmesini beklemek ile hata edeceğimizi sanmıyorum diyerek yüreklere su serpti. Bununla birlikte FED ile aynı rotada hareket edilmesi gerektiği ile ilgili gelen yorumlara ise FED ile ECB'nin aynı yolda ilerlemesi için yeterli bir gerekçe görmediğini dile getirdi.

Borsa İstanbul neden düştü?

Teknik açıdan incelendiğinde BIST 100 endeksinde 2.070 bölgesi için direnç, 1.970 ve 1.950 bölgesinin ise destek konumunda görevlerini devam ettirdiklerini görmek mümkün. Borsa İstanbul bugün yaşanan düşüş ile ilgili olarak ise yaşanan doğalgaz krizinin akabinde gelen açıklamalar ve karşılaşabilecek sorunların potansiyeli ihtimali sanayi endeksindeki satışların karşılanamamasıyla birlikte hızlandı. Karşılanamayan satışların panik satışına dönmesi ise hemen arkasından geldi. Bugün yaşanan düşüşle birlikte endeksin devlerinden ASELSAN hissesi devre kesici uygulamasına girdi.

Endeks 2014 puanda tamamladığı günü yükselen kanalın dibine yüzde 5 uzaklıkta tamamladı. 2000 puan üzerinde kapanış aldığı takdirde yükselen kanalın teknik kurallarına uyacak olsa bile bugünkü düşüşle birlikte EMA21 desteğinin altında gün kapanışı yaşandı.

 

Alış
Satış
Değişim -17.62%
Son Değer 9530.47
En yüksek 9716.94
En düşük 9503.64
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler