Borsa Haram Mı Helal Mi?

Hayatımızın her anında yer alan bazı unsurların caiz mi? Haram mı  yoksa helal mi sorusu merak edilerek sorulmaktadır. En çok borsa, katılım bankaları tarafından ve altın hesabı olanlar tarafından merak edilmektedir. Peki, Borsa haram mı helal mi?

Borsa Haram Mı Helal Mi?

Hayatımızın her anında yer alan bazı unsurların caiz mi? Haram mı  yoksa helal mi sorusu merak edilerek sorulmaktadır. En çok borsa, katılım bankaları tarafından ve altın hesabı olanlar tarafından merak edilmektedir. Peki, Borsa haram mı helal mi? Hisse analizi yapmak doğru mu? Hisse senedi alım-satımı caiz mi? Diyanete göre borsa alım satım yapmak caiz mi? Sorularının cevabını siz değerli okurlarımıza vermek istiyoruz. Sorularınızın cevabını vermeden önce Borsa Nedir sorusunun cevabını sizlere verelim.

Borsa nedir

Sözlük anlamı olarak tüccarların ve özellikle sarraflarla değerli kağıt ve tahvil alışverişiyle uğraşan kişilerin alım, satım ve değişim amaçlı kullandıkları devlet denetiminde olan yere borsa denir. Kısaca borsa kelimesi belirli başlı kurallara göre istenilen mallar için organize edinmiş piyasadır. Örnek verecek olursak hisse senedi gibi değerli evrakların alınıp satıldığı yerlere Menkul Kıymet Borsası denir. Şimdiki adıyla Borsa İstanbul (BIST100) eski adıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adından da anlaşılacağı gibi bir menkul kıymet borsasıdır.

Hisse analizi yapmak doğru mu

Borsa haram mı helal mi

Borsa almak caiz mi? Sorusu yatırımcılar tarafından araştırılmaktadır. Borsa caizdir fakat sürekli onunla meşgul olunmaması gerekir. Yani, her dakika açmak bakmak hatta evi barkı satarak borsada yatırım yapmak doğru değildir. Bu şekilde yapılan yatırımlar işi kumarlaştıracağından dolayı dinen caiz görülmemektedir. Hisse analizi yapmak doğru mu diyecek olursanız abartmadığınız sürede doğrudur. Her an her dakika hisse analizi yaparak, işi gücü bırakıp borsayla ilgilenmek dinen caiz değildir.

Borsa Haram mı

Borsa helal mi? Borsa haram mı sorusu yatırımcının sık sorduğu sorulardan olmaktadır. Borsaya girmek, alım satım yapmak haram mı sorusu yatırımcı tarafından sorulmaktadır. Borsa Haram mı sorusu caiz mi olarak da sorulmaktadır. Borsa elbette caizdir. Çünkü hisse senedi almak demek bir şirkete ortak olmak anlamına gelir. Fakat sürekli kumar oynar gibi bununla meşgul olunursa elbette durum daha farklı olmaktadır.

Borsada hisseleri bloke edecek ya da hayali satışlarda dalgalanmalara yol açacak şekilde yapılan satışlar dinen sakıncalı olarak görülür. İnsanı aldatmaya, ekonomiyi sahte hale dönüştürmeye götüreceğinden dolayı dikkat edilmesi gerekir. Dine aykırı bir şekilde ticaret yapan kurumlardan hisse senedi almak, tamamıyla faize odaklanmış olan hisselerin alımını veya satımını yapmak caiz değildir.

Borsa haram mı Sorularla İslamiyet

Borsa haram mı Sorularla İslamiyet sorusunun cevabı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verilmiştir. Günümüz şartlarında borsanın temelini oluşturan hisse senedi alımına iki şekilde bakılır. İlk olarak ticari hizmeti caiz olan bir konuyla ilgilenen bir şirketin hisse senedini alarak ortak olduğunuzda bu durum caiz olacaktır. Eğer, bulunduğu değerden bağımsız olarak ticari hizmeti bağımsız değer kazanıp kaybeden hisse senediyle eldeki parayı değerlendirmek istemek, iniş çıkışları göz ardı ederek para kazanmak maksadıyla alıp sattığınızda bu anda borsaya yatırım yapmak tam olarak değilse de biraz kumara ve piyangoya benzediğinden dolayı borsa oynamayı her yönüyle makbul bir ticaret olarak değerlendirmek zordur.

Çeşitli İslam kanaat önderlerinin yorumları:

Borsa haram mı Cübbeli Ahmet Hoca

Borsa Haram mı Cübbeli Ahmet Hoca bu konuda yorum yapmıştır. Ticari şirketlere yatırım yapmak caizdir fakat haram mal üreten yerlerden hisse almak caiz değildir yorumunu yapmıştır.

Borsa haram mi nureddin Yıldız

Borsa haram mi Nureddin Yıldız soruya cevap vermiştir. Borsa caizdir demeyen Yıldız, borsa konusu helal olan bir şirketten hisse satın aldıysanız haram olduğu söylenemez. Berrak bir zemin üzerinde olmayan borsa da yatırım yaptığınız şirket çok önemlidir yorumunu yaptı.

Borsa haram mı timurtaş Hoca

Borsa haram mı Timurtaş hoca da yaptığı yorumda diyanete uygun bir şekilde yorum yapmıştır. Borsanın alındığı şirketin önemli olduğunu söyleyen Timurtaş hoca da diğer din alimleri gibi aynı yorumu yapmıştır.

Borsa haram mi İsmailağa

Borsa haram mi İsmailağa yaptığı yorum da sosyal medyanın gündemine oturmuştu. Borsa için faiz değildir caizdir diyen İsmailağa yatırım yapılacak hisse senedinin türüne göre helallik haramlık değişir yorumunu yaptı.

borsa caiz mi? - ihsan şenocak

Borsa caiz mi? – ihsan Şenocak tarafından yapılan yorumda eğer müessesesinde faiz olmayan bir kurumun hissesini alırsanız caizdir fakat İslami usullere göre çalışmayan bir şirketin hissesini alırsanız bu caiz değildir haram olur dedi.

Borsa haram mı Nihat Hatipoğlu

Borsa haram mı Nihat Hatipoğlu da borsa ile ilgili yorum yapmıştır. İslam’da para konusunda döviz ve borsa konusuna da değinen Nihat Hatipoğlu, borsa da risk olduğunu belirtmiştir. Yatırım yapılan şirketlerin dine göre üretimine dikkat edilmelidir.

Borsa caiz mi semerkand

Borsa caiz mi semerkand tarafından yapılan yorumda da diğer din alimlerinin dediği gibi dine aykırı ticaret yapan müessese ve kurumdan hisse senedi alıp satmamak kaydıyla caizdir. Bu tarz işletmelerden hisse senedi alındığında borsa haram olur.