BOJ'dan borsaya destek

Kuroda: BOJ, ihtiyaç oldukça borsa yatırım fonu alımına devam edecek

BOJ'dan borsaya destek

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, koronavirüs salgının bastırılmış olması sonrasında da piyasa gelişmelerini yakından izlediklerini ve BOJ'un ihtiyaç olması halinde borsa yatırım fonu almaya devam edeceğini söyledi.

Kuroda, "Borsa yatırım fonu alımını sone erdirme veya elimizdeki fonları satma planımız kesinlikle yok. BYF alımlarını esnek ve çabuk bir şekilde gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Ultra gevşek para politikasından çıkmak kesinlikle söz konusu değil" diye konuştu.

Japon ekonomisinin dış talepte toparlanma ve uygulanan gevşek para politikası ile devlet teşvik paketinin etkisi ile iyileşmeye devam etmesinin muhtemel olduğunu belirten Kuroda, "BOJ, 12 trilyon yen tavanı içinde ihtiyaç olduğunda borsa yatırım fonu almaya devam  edecek" dedi.

Kuroda, BOJ'un yüzde 2 enflasyon hedefini değiştirme planı olmadığını ve fiyat istikrarı hedefini mümkün olan en erken tarihti başarmak için gevşek para politikasını sürdürüeceğini de vurguladı.

Japonya'da perakende satışlarda düşüş devam etti

Japonya'da perakende satışlarda düşüş Şubat ayında da devam etti. Perakende satışlar Aralık ve Ocak aylarındaki düşüşlerin ardından Şubat ayında da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 geriledi.

Şubat ayında perakende satışlarda yaşanan düşüş piyasa beklentilerinin altında kaldı. Ekonomistler satışların yüzde 2,8 düşmesini bekliyorlardı. Satışlar Ocak ayında yüzde 2,4 ve Aralık ayında yüzde 0,2 gerilemişti.   

Şubat ayında perakende satışlar mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle Ocak ayı ile karşılaştırıldığında ise yüzde 3,1 arttı.

Analistler, perakende satışlarda düşüşün devam etmesi sonrasında Japon ekonomisinin ilk çeyrekte keskin bir daralma yaşamasını bekliyorlar. İlk çeyrekte daralmanın yıllık yüzde 6,0 olabileceği ifade ediliyor.

Japonya'da Şubat ayında işsizlik oranı ise yüzde 3,0 olan  beklentilerin altında yüzde 2,9 olarak gerçekleşti.

Etiketler