BNB vs ETH: Kripto endüstrisinin geleceği olabilir

BNB vs ETH: Kripto endüstrisinin geleceği olabilir

BNB vs ETH: Kripto endüstrisinin geleceği olabilir

Kripto para birimi ve blok zinciri endüstrisi, NFT'lerden DeFi'ye kadar değişen yeni fikir ve kavramlarla genellikle kargaşa içinde. Tam neofitler bile, uzayın kendi parçalarının toplamından çok daha büyük olduğunun farkındadır. Yine de, bir projenin değeri genellikle yalnızca fiyatı üzerinden görülürken, diğer faydaları göz ardı edilir veya yanlış anlaşılır.

Böyle bir örnek, Binance'in Akıllı Zincirine güç veren jeton Binance Coin'dir (BNB) : Genellikle ETH ile karşılaştırıldığında, her iki para birimi de benzer bir amaca sahip olduğundan, adil konumu nedeniyle genellikle daha düşük görülüyor. Piyasa değeri açısından Ethereum'un altında. Bu karşılaştırmanın garanti edilip edilmediğini anlamak için, ikisi arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları gözden geçirelim.

Ekosistem

ETH, özellikle 2017-2018 yıllarındaki ICO patlaması sırasında kendi platformundan inşa edilen birçok farklı projeden oluşan Ethereum ekosistemine güç veriyor. State of the DApps'e göre, yaklaşık 2.700 dapp'tan çoğu oyun, ardından dapps bahisleri, üçüncü sırada ise finans geliyor.

Öte yandan BNB'lerin iki farklı ekosistemi vardır: biri merkezi finans (CeFi), Binance kripto para borsası ve diğeri de merkezi olmayan finans (DeFi), Binance Akıllı Zincir'in yerel bir belirteci olarak.

Köşe miktarı

Şu anda, dolaşımda 115 milyonun üzerinde ETH var. Bu sayı teorik olarak artmaya devam edebilir: Dolaşımdaki kripto para miktarının sabit bir üst sınırı yoktur, ancak yıllık 18 milyon ETH veya ilk arzın dörtte biri kadar bir üst sınırı vardır. Bu, esas olarak arz ve talebe bağlı olarak fiyat değişimleriyle ilgili her türlü farklı olasılığa yol açar.

BNB'ye gelince, şu anda dolaşımda 154 milyondan fazla coini var. Coin piyasaya sürüldüğünde Binance, token fiyatında karşılık gelen bir artışı kolaylaştırmak için toplam 100 milyon BNB veya arzın yaklaşık yarısını yakmayı taahhüt etti. Ekip, bu hızda kripto yanmasını tamamlamanın onlarca yıl almasını beklerken, BNB sahiplerine fayda sağlamak için bu yıkımı hızlandırmanın yollarını arıyorlar.

Topluluk

Sahiplerden bahsetmişken, ETH'nin en büyük sahipleri  hesaplarında milyonlarca kripto para bulunan Ethereum Vakfı'nın kendisinden Tether gibi projelere kadar büyük, iyi finanse edilen projeler olma eğilimindedir. Ethereum, 140 milyondan fazla benzersiz adrese sahip canlı bir topluluğa sahiptir, ancak ağa şirket boyutundaki projeler ve ekipler kadar dahil olmayabilir.

Öte yandan, Etherscan'daki verilere hızlı bir bakış, tokenlerin çoğunun Binance'e ait cüzdanlarda olduğunu, geri kalanının ise muhtemelen bağlı olmayan adresler arasında dağıldığını gösteriyor. Aynı site, yaklaşık 315.000 BNB sahibi olduğunu gösteriyor; Bu sayı ETH'ninkinden çok daha düşük olmasına rağmen, daha adil dağılım daha demokratikleşmiş bir topluluğu gösterir.

Herkese Açık Kanal

Ethereum şu anda, ağı daha yeşil, daha hızlı, daha ölçeklenebilir hale getirmek ve Zorluk Bombasını telafi etmek için ''Proof of Work'' fikir birliği algoritmasından ''Proof of Stake'e'' geçme sürecinde. Bu ifade, madencilerin giderek karmaşıklaşan bulmacaları çözmek için gittikçe daha fazla zaman harcayacağı ve bloklar arasında büyük bir gecikmeye neden olacağı madencilik algoritmasının artan zorluğuna atıfta bulunur buna bir dönem olan Ethereum Buz Devri denir ağın PoW'dan PoS'ye tamamen geçmesi beklendiğinde. Bu, madencileri caydırmanın bir yolu, böylece PoW sürümü ana Ethereum ağından çatallanmıyor.

Binance'in Akıllı Zinciri böyle sorunlar yaşamıyor. Ethereum'un sunduğundan daha hızlı işlemlere ve daha düşük ücretlere izin vermek için sıfırdan tasarlanan bu ürün, her iki dünyanın da tadını çıkarmak isteyen kullanıcılar için Ethereum uyumludur. Genellikle PoS'nin modern sürümleri için temel olarak kullanılan Tendermint BFT konsensüsünü kullanır, bu da herhangi bir PoW sistemi kadar hesaplama açısından ağır olmadığı anlamına gelir.

Sonuç

ETH, bir bütün olarak kripto para birimi endüstrisinde önemli bir yer işgal etse de, kullanım durumları büyük ölçüde ağın son kullanıcılarına bağlıdır. Bununla birlikte, BNB zaten yerel olarak entegre edilmiş birçok farklı kullanım senaryosuna sahiptir, ancak aynı zamanda çok yönlüdür: Ekibin açıkladığı gibi, "BNB'nin daha uzun vadeli vizyonu, birden çok özel blok zincirinde yerel belirteç haline gelmektir. Bir uygulamaya." Bununla birlikte, BNB'nin kullanılması ve kaldırılmaması amaçlanmıştır: bir başlık olmadığı için (kendi projelerinde herhangi bir mülkü temsil etmediği veya borç benzeri olmadığı için), bu kullanım durumlarının sayısının endüstrinin tüm ilgili yönlerine dikkat edilmesi gerekilir.

Etiketler