Black Friday 2022 ne zaman? Kara Cuma ne zaman? Kara Cuma ne demek?

Bir süredir gündeme gelen Black Friday ile ilgili araştırmalar yapılmaya başlandı. Peki, Black Friday 2022 ne zaman? Kara Cuma ne zaman? Kara Cuma ne demek? İşte, merak edilen tüm soruların cevapları…

Black Friday 2022 ne zaman? Kara Cuma ne zaman? Kara Cuma ne demek?

Black Friday 2022 yine gündeme gelmeye başladı. Kasım ayı bildiğiniz gibi indirim ayı demek. Peki bir süredir Türkiye gündemini meşgul eden Black Friday 2022 indirimleri ne zaman başlayacak? Kara Cuma olarak nitelendirilen indirim dönemi hangi mağazalarda ve ürünlerde geçerli olacak? Black Friday olarak nitelendirilen ve Türkçeye de Kara Cuma olarak çevrilen dev indirim günleri ne zaman? İşte, indirim günleriyle ilgili merak edilen tüm detaylar…

Black Friday 2022 ne zaman?

Black Friday 2022 ne zaman? Sorusu sıklıkla araştırılmaktadır. Black Friday yani Kara Cuma olarak adlandırılan indirimli günler 25 Kasım Cuma tarihine denk gelmektedir. Yılın en büyük indirim dönemi olarak adlandırılan Kara Cuma günleri her ne kadar 25 Kasım saat 00.00’da başlıyor. Son zamanlarda pek çok marka ve e-ticaret sitesi Kasım ayının başından itibaren sıcak fırsatlar müşterilere sunulmaktadır. Hal böyle olunca Kara Kasım, Kara Cuma olarak adlandırılmaktadır.

Black Friday nedir?

Black Friday 2022

Black Friday, Türkçeye Kara Cuma şeklinde çevrilmektedir. Gerek Türkiye genelinde gerek ise dünya genelinde düzenlenen bir alışveriş festivaline verilen addır. Türkiye de Kara Cuma harici, Efsane Cuma ya da Muhteşem Cuma gibi isimlerle bilinen bu alışveriş festivalinde pek çok marka ortalama olarak %80 oranında indirim düzenlemektedir. Peki, adı indirim olan bu etkinlik niye siyahla özdeşleştirildi? Yani neden kara Cuma denildi? Gelin buna da bakalım.

Black Friday terimini biz daha yeni duymuş olsak bile aslında 1961 yılından itibaren bilinen bir terimdir. Amerika Birleşik Devletlerinde 1932 yılından bugüne gelinceye kadar Noel alışveriş sezonunun başlangıç tarihi olarak Kasım ayının son Cuma günü kabul edilmektedir. Aslında Amerika Birleşik Devletlerinde Şükran Günü olarak da kutlanan bu gün 1961 yılından itibaren Black Friday olarak anılmaya başlanmıştır.

Black Friday gününü açıklayan iki rivayet bulunmaktadır. İlk rivayete göre Black Friday gününde yapılan indirimler ABD’nin Philadelphia kentinde büyük tartışmalara neden olmuştur. Orada bulunan halk %80 indirimleri duyurarak mağazalara akın edip şehre gelince Philadelphia’da hayat tam anlamıyla durma noktasına geldi. Kentte bir anda aşırı kalabalık olması, mağaza çalışanlarının ezilerek hayatını kaybetmesiyle mağazalar yağmalandı. Kentte bulunan polisler bu olumsuzluklara değinmek için Black Friday tabirini kullanınca Kara Cuma olarak adlandırılmaya başlandı.

Söylenen diğer bir rivayet ise de Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan mağazalar, muhasebe kayıtlarında elde edilen karları siyah, zararları da kırmızı renkte kaydediyorlarmış. Pek çok mağaza da yılın büyük bir kısmında zararı kırmızı renkte gösterirken karı siyah olarak gösteriyormuş. Bundan dolayı mağazalar tarafından Black Friday olarak adlandırılmıştır.

Kara Cuma indirimleri ne kadar sürüyor?

Tüm dünya genelinde etkisini gösteren Kara Cuma indirimleri Türkiye genelinde de etkisini göstermektedir. Normal şartlarda Kara Cuma indirimleri 24 saat sürse de, mağazalarda yaşanan yoğunluk sebebi ve artış gösteren talep nedeniyle bazı mağazalarda 3-4 gün boyunca indirimler devam etmektedir. Bundan ötürü indirimler devam etmektedir.

Kara Cuma

Black Friday’da hangi mağazalar indirim yapıyor!

Black Friday günlerinde bazı mağazalar indirime girmektedir. Bu mağazalar genelde internet üzerinden satış yapan mağazalar olmaktadır. Bu mağazalar arasında n11, Trendyol, Amazon, Media Markt, Hepsiburada ve Zara bulunmaktadır. Elektronikten giyime kadar hemen her üründe %80’e varan indirimler düzenlenmektedir. Bu indirimlere damgasını vuran en önemli indirim ise Amazon indirimleri olmaktadır.