Bitcoin’in geleceği ve Bitcoin 2030’da ne olacak?

Bitcoin'in geleceği nasıldır? Bitcoin bundan 10 yıl sonra ne kadar olacak? Bitcoin 2030'da ne olacak? sorularının cevabına yazımızda yer verdik.

Bitcoin’in geleceği ve Bitcoin 2030’da ne olacak?

Öncelikle bu sorunun iki cevabı olabilir; Birincisi, btc'nin bir çok iktisatçı veya iktisatçının dediği gibi 300 bin doları görebiliyor olması. Gerçekçi olmak gerekirse bitcoin ilk çıktığında bu fiyatlara geleceğini kimse tahmin edemez ve 2030 yılında nerede olacağını kimse tahmin edemez. Ancak bitcoinin yakın tarihine baktığımızda oldukça düz bir grafik görüyoruz. özellikle 2010-2018 ve 2018-2020 yıllarında piyasaya para akışı ve özellikle bitcoinin daha fazla kişi tarafından bilinmesi ile bitcoinin değeri çok hızlı bir şekilde arttı. Özellikle ciddi yükselişin ardından girenlerin çoğu kaybetti. Bunun iki nedeni var; Bunlardan biri para kazanma hırsı ile fomo denilen malın fiyatı yüksek olduğunda yani insanlar duygularına yenik düştüğünde yatırım yapmaktır, ikinci sebep ise piyasanın herkes için para kazanmak istememesidir. . Bu şekilde fiyatlandırılan bir kripto para birimi, kısa geri çekilmeler ve birikimli süreçlerin ardından tereddüt etmeden düzenli bir trend çizgisinde yükselmelidir. Halihazırda bu konu ile ilgili S2F Modeli çizilmiş ve bitcoin'in yayınlandığı tarihten günümüze kadar çizdiği yol ve çizdiği daire karşılaştırılarak fiyat tahminleri yapılmak istenmiştir. Bununla birlikte, 2021'deki yükseliş trendini kıran bitcoin, kimsenin beklemediği bir düşüşle üçüncü en büyük düşüşünü yaşadı.

Bitcoin 2030’da ne olacak?

Bitcoin

Birçok yatırımcının tuzağa düştüğü ilk ciddi düşüş 26 Kasım 2018'de gerçekleşti. Aniden 3.600 dolara düşen Bitcoin, o dönemde çok yatırımcı olmasa da insanlara ciddi paralar kaybettirdiği için güvenini kaybetti. Bu düşüş, piyasada zaten az olan yatırımcıların kaybına neden oldu. Daha sonraki dönemlerde yaşanan ciddi yükseliş, insanları yeniden bitcoin almaya yöneltti. Özellikle 2020'nin sonu ve 2021 ortalarına kadar ciddi yatırımlar yapan kişiler, Bitcoin'de Elon Musk'ın açıklamalarıyla 64.000 dolara kadar yükselişi görmüş, ardından Elon Musk'ın açıklamalarıyla ciddi bir düşüş yaşadı. Önce 50.000 dolara düştü, ardından ciddi düşüşler izlemeye devam etti. Temmuz 2021'e kadar bitcoin 28.000 dolara düştü. 

 Ardından yeni bir ath denemesi yapılarak, seri artışlarla 28.000 dolardan 68.000 dolara yükselerek yeni ath (tüm zamanların en yüksek seviyesi) gerçekleşti. 68.000 dolara gelen bitcoin için dönemin birçok ekonomisti ve ekonomisti ve bu işle uğraşan ciddi yatırımcılar bitcoin fiyatını 2021 sonu için 100.000 dolar olarak belirledi. İyi yatırımcılar bile buna inandı ve yatırım yapmaya devam etti ama kimse Bitcoin tarihindeki üçüncü ciddi düşüşü tahmin etti. Bu öngörülemeyen düşüş, bitcoin tarihinde çoğu yatırımcının, özellikle de küçük yatırımcıların piyasada olduğu döneme denk geldi. Likidite seviyesi o kadar yüksekti ki, üçüncü büyük düşüşten en çok kâr eden piyasa yapıcılar oldu. Kademeli olarak 68.000 dolardan 32.000 dolara doğru gerçekleşen üçüncü çöküş, birçok küçük ve tecrübesiz yatırımcının içeride kalmasına neden oldu ve bitcoinin bu tür şok edici iniş çıkışları, buna inananları bir kez daha hayal kırıklığına uğrattı. Üçüncü ciddi düşüşle birlikte yine bitcoin konuşulmaya başlandı. Şimdi satın alan yatırımcı ya çok daha temkinli ya da BTC zaten içeride sıkışıp kaldığı için daha fazla yatırım yapmıyor.

Bu güven endeksindeki düşüş, Bitcoin'in ilerleyen dönemlerinde insanların karşılaşacağı bir sorun olmaya devam edecek gibi görünüyor. 18 milyon dolaşımdaki bitcoin arzının çoğunun hala belirli kişilerin elinde olduğu belirtilmelidir. Bu, hala manipülasyonlara açık olduğu anlamına gelir. Yine kaldıraçların çok olması yani vadeli işlem açanların olması da piyasadaki bu ani düşüşlerin bir başka nedeni. Ancak özellikle devletler artık bitcoin depolamaya başlıyor, piyasa yapıcılar ellerindeki btc sayısını her geçen gün artırıyor; Bitcoin'in gelecekte ciddi düşüşler ve akışlar yaşayacağını gösteriyor. Sonuç olarak 2030 yılında bitcoin çok ciddi bir düşüşle 2016 fiyatlarına kadar gerileyebilir ya da tüm dünyayı geride bırakacak bir değer kazanarak ciddi fiyatlara ulaşabilir. Zaman gösterecek, ancak bitcoin her geçen gün güvenini kaybettiği için ciddi fiyat tahminleri gerçekçi olmaktan çıkıyor.

Etiketler