Bitcoin madenciliği zorluk parametresi ilk kez artış gösterecek!

Bitcoin'in hash oranı, 14 Temmuz'da saniyede 85 exahash (EH/s) ila 125 EH/s arasında yavaşça geri çekildi. Hash gücündeki artış, bir sonraki madencilik zorluğu değişikliğinin sekiz hafta içinde ilk kez artmasını sağladı.

Bitcoin madenciliği zorluk parametresi ilk kez artış gösterecek!

Bitcoin'in hash oranı, 14 Temmuz'da saniyede 85 exahash (EH/s) ile 125 EH/s arasında yavaşça geri çekildi. Hash gücündeki artış, bir sonraki madencilik zorluğu değişikliğinin sekiz hafta içinde ilk kez artmasını sağladı. Ardışık dört zorluk düşüşü, Bitcoin'in ömründeki en büyük düşüş oldu ve görünüşe göre dört gün içinde sona eriyor.


Bitcoin'in Hash Oranı Kuzeye Doğru Hareket Ediyor

Bitcoin (BTC) fiyatı art arda birkaç hafta düştü ve aynı zaman diliminde Çin'in Bitcoin madencileri üzerindeki baskısı da oluyordu. 15 Mayıs'ta, Bitcoin fiyatı 50 bin doların hemen üzerine düşmeye başladı ve 19 Mayıs'ta 30 bin dolar bölgesinin hemen üzerine çıktı.

Bir fiyat düşüşü, Bitcoin madencilerinden elde edilen geliri esasen ortadan kaldırır ve BTC 15 Mayıs'ta düşüşe başladığında, madencilik zorluğu iki gün önce atlamış, önceki ayarlamadan yüzde 21.53 daha yüksekti. Madencilerin bir blok bulması yüzde 21'in üzerinde daha zor olduğu için sonraki iki hafta yorucuydu.

Bunun da ötesinde, Çin hükümeti  çeşitli illerde Bitcoin madencilerini çökerterek eylemi belirli alanlarda yasakladı. Sürpriz alınan madencilere, tesisleri belirli bir tarihe kadar kapatmaları gerektiği söylendi.

9 Haziran'dan önce ve 137 EH/s'ye iki küçük düşüş, hash oranı yüzde 21 daha yüksek zorlukla 150 EH/sn üzerinde kalmayı başardı. Bununla birlikte, Çin'in eylemleri Çinli Bitcoin madencilerini büyük ölçüde etkiledi ve 28 Haziran'da hash oranı sadece 66 EH/s idi.
Neyse ki, Bitcoin madencileri 29 Mayıs'ta yüzde 15.97 düştüğünde ilk aşağı yönlü zorluk ayarlamasını aldılar. BTC'nin fiyatı daha da kötüleşerek madencilerin kar etmesini zorlaştırdıkça, blok zincirini güvenceye almaya yardımcı olan varlıklar, aşağı yönlü üç zorluk düşüşünden daha faydalandı.


Yüzde 3-5 Artması Beklenen Zorluk

Ardışık dört madencilik zorluğu düşüşünün tümü, 13 Mayıs'tan önceki zorluk yüksekliğine kıyasla, son iki hafta içinde BTC bloklarını bulmayı yüzde 54 daha kolay hale getirdi. Ardışık aşağı yönlü ayarlamalar, yaklaşık yüzde 3-5 olası bir artışla dört gün içinde muhtemelen değişecektir.

Tahmin gerçekleşirse, BTC bloklarını bulmak 2021 Mayıs ayının ortasına göre yüzde 50'ye yakın daha kolay olacak. Ancak hash oranı açısından önümüzdeki dört gün içinde ne olacağına bağlı olacak.
Hash oranı şu andan itibaren çok artarsa, zorluk yüzde 5'in üzerine çıkabilir. Küresel hash gücü önemli ölçüde azalırsa, tahmin edilen artış geçersiz hale gelebilir ve başka bir düşüşe geri dönebilir. Mevcut hash oranında, madencilerin yönetmesi için çok yorucu olmaması gereken yüzde 3-5'lik bir artış bekleniyor.

BirBorsa / Cem Arslan

Etiketler