Bitcoin madenciliği yılda 120 teravata yakın elektrik tüketiyor

Cambridge Üniversitesi'nin yayınladığı Bitcoin Elektrik Tüketimi İndex'inden elde edilen verilere göre, BTC madenciliği yıllık yaklaşık 120 teravat elektrik tüketiyor.

Bitcoin madenciliği yılda 120 teravata yakın elektrik tüketiyor

Cambridge Üniversitesi'nin yayınladığı Bitcoin Elektrik Tüketimi İndex'inden elde edilen verilere göre, BTC madenciliği yıllık yaklaşık 120 teravat elektrik tüketiyor.

New York eski belediye başkanı Eric Adams'ın ilk üç maaşının tamamını BTC olarak alacağını duyurmasıyla beraber kripto paraların geleceği tekrar gündeme geldi. Maaşını Bitcoin olarak almakta New York'u 'kripto para sektörünün merkezi' hâline getirme niyetine dikkat çeken Adams'ın bu adımı, BTC madenciliğinin tükettiği elektrik nedeniyle eleştirilere yol açtı.

 Cambridge Üniversitesi'nin yayınladığı Bitcoin Elektrik Tüketimi İndex'inden elde edilen verilere göre, BTC madenciliği yıllık yaklaşık 120 teravar elektrik tüketiyor. Verilere göre, altın araştırmaları için tüketilen elektrik miktarı da yıllık 131 teravat olarak gerçekleşiyor.

BTC madenciliğinin elektrik tüketimi ülkelerin elektrik tüketimiyle karşılaştırıldığında kripto para, tüm ülkeler arasında en fazla elektrik tüketenler listesinde 32. sırada bulunuyor. Listede ilk sırada 6 bin 875 teravat yıllık elektrik tüketimiyle Çin yer alıyor.

Türkiye Elektrik İletişim A.L. verilerine göre de Türkiye'de 2020 yılında 290 teravat elektrik tüketimi gerçekleşti. Verilere göre, Bitcoin'in elektrik tüketimi Türkiye'nin elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 41'ine denk geliyor.

Bitcoin neden yüksek enerji tüketiyor?

Bitcoin sisteminde yapılan tüm işlemler kripto paranın kendisine bağlı bütün bilgisayarlarda kayıt altına alınıyor. Sistemde elektrik üretimine sebep olan asıl etmen ise madenci olarak adlandırılan ve Bitcoin üreten kişiler oluyor. Madenciler çok sayıda gelişmiş bilgisayar ile bu işlemleri yapmak zorunda olduklarından dolayı yoğun elektrik tüketimine yol açıyor.

Kovid-19 ile birlikte kripto para sayısı yüzde 168 arttı

Sınırlı bir para anlayışı ile Satoshi Nakamoto tarafından hayata geçirilen BTC projesinde en fazla 21 milyon Bitcoin çıkarılabilecek. Online istatistik portalı Statista'da yer alan verilere göre, şu ana kadar 18,8 milyonun üzerinde Bitcoin çıkarılırken yaklaşık 2,1 milyon Bitcoin de madenciler tarafından çıkarılmayı bekliyor.

2021 yılının kasım ayından itibaren piyasada 7 bin 557 kripto para bulunurken, tepede bulunan 20 kripto para toplam piyasanın yüzde 90'ınını domine ediyor. Kovid-19 salgını öncesine denk gelen 2019 yılının kasım ayında 2 bin 817 kripto para bulunurken, pandemi sonrasında kripto para sayısı 168 artışla büyük bir sıçrayışa imza attı.

Etiketler