Bitcoin ile ilgili ETF başvurularına bir yenisi eklendi

Kripto ETF'ler yine kripto piyasasına yön vermeye devam ediyor.

Bitcoin ile ilgili ETF başvurularına bir yenisi eklendi

Bitcoin ETF'si nedir?

Öncelikle, kısa bir özet sunalım. ETF bir borsada işlem gören bir fondur, yani dayanak varlığın fiyatını takip eden bir yatırım fonu anlamına gelir. ETF'ler farklı birçok sektör ve varlık sınıfında mevcuttur. Örneğin, on yıllardır kullanımda olan altın ETF'leri altının fiyatını takip eder.

Bir Bitcoin ETF'si de aynı şekilde çalışacaktır. ETF'nin fiyatı Bitcoin'in fiyatını takip edecektir.

ETF'ler yasal düzenlemeye tabi finansal ürünlerdir – bu nedenle kripto para borsalarında değil, NASDAQ ve NYSE gibi geleneksel piyasalarda işlem görürler. Fakat geleneksel finans ve kripto para sektörünün arasındaki sınırlar ortadan kalktıkça bu durum gelecekte değişebilir.

ETF sağlayıcısı Teucrium Trading, NYSE Arca’da işlem görecek olan ve Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerinin bir kriterini takip edecek bir ETF için SEC’ye müracaatta bulundu.

Daha Önceki Başvurularda Ne Oldu?

SEC, bu yıl şu ana kadar yapılan hiçbir Bitcoin ETF başvurusuna ret veya onay kararı vermedi fakat geçmiş yıllardaki başvuruların çoğu reddedilmişti. Teucrium ise, diğer ETF’ler fiziksel olarak Bitcoin ile desteklendiği ve kendi ETF’i Bitcoin vadeli işlemi olacağı için bir önceliğe sahip olacağını düşünüyor.

Uzmanlar, ekonomik kapsamda Amerika’den önceki son durak olarak kabul gören Kanada’da, Bitcoin ETF başvurularının kabul edilmesi ve büyük rağbet görerek başarılı işlem gerçekleşmesi nedeniyle bu yıl SEC’nin Bitcoin ETF’lerini kabul edeceğini öngörüyor fakat son zamanlarda yine SEC’den gelen “Bitcoin yüksek derecede spekülatif bir varlıktır” açıklamaları da bu yorumlara şüphe düşürüyor.

SEC’nin masasında şu an için 9 ETF başvurusu bulunuyor fakat şu an için bunların 3’ü değerlendirme aşamasında…

Etiketler