Bitcoin Cash nedir? Bitcoin (BTC) ve Bitcoin Cash (BCH) arasındaki fark nedir?

Bitcoin Cash (BCH), Ağustos 2017'de Bitcoin sert çatalından oluşturulan bir kripto para birimidir. Bitcoin gibi, BCH de merkezi olmayan bir sanal para birimidir. BCH'nin ana odak noktası, işlemlerin hızlı ve ucuz bir şekilde gerçekleştirilebilmesidir.

Bitcoin Cash nedir?  Bitcoin (BTC) ve Bitcoin Cash (BCH) arasındaki fark nedir?

Bitcoin Cash (BCH) nedir? 

Bitcoin Cash, ödemelerin uzun gecikmeler ve yüksek ücretler olmadan gönderilmesine ve alınmasına izin vermek için tasarlanmış eşler arası bir elektronik para birimidir. Buna ek olarak, Bitcoin gibi, BCH de bankaların, hükümetlerin veya diğer merkezi otoritelerin katılımı olmadan işleyen ve bunun yerine madenciler ve düğümler tarafından merkezi olmayan bir şekilde güvence altına alınan merkezi olmayan ve dijital bir para birimidir.

Bitcoin Nakit Madenciliği Nedir? 

Bitcoin Cash Mining, işlemleri işlemek, ağı korumak ve Bitcoin blok zincirindeki tüm verileri senkronize etmek için bilgi işlem gücünün sağlandığı bir süreçtir. Bu işleme maden arama işlemine benzer şekilde madencilik denir. Blok ödülünü almak için dünya çapında çok sayıda madenci Bitcoin Cash Mining'e katılıyor. Bu şu anda 6.25 BCH + blok başına işlem ücretlerinin toplamıdır. 

Bitcoin Cash (BCH) nasıl çalışır?

Bitcoin Cash ve Bitcoin çok benzer. Her ikisi de, ağı güvence altına alan ve işlemleri onaylayan madencilerin yardımıyla canlı tutulan bir eşler arası ağ kullanır. Bitcoin Cash ayrıca bunun için madencilerin bilgi işlem güçleri için bir ödül olarak BCH aldıkları İş Kanıtı (PoW) mekanizmasını kullanır.

Bitcoin Cash (BCH) hard forku nedir?

Kripto para birimleri söz konusu olduğunda, orijinal blok zincirinden ayrılarak yeni kurallarla para biriminin yeni bir varyantını oluşturmak temelde mümkündür. Bu, örneğin topluluk, bir blok zinciri ağındaki ve kurallarındaki değişiklikler veya yenilikler konusunda hemfikir olmadığında olur. Bölünme anından itibaren, her iki değişken de orijinal blok zincirinin bağımsız zincirleri olarak çalışacaktır. Sözde hard fork söz konusu olduğunda, ilgili blok zincirleri için geçerli olan protokoller o andan itibaren o kadar farklıdır ki, genellikle artık geriye dönük olarak uyumlu değildirler. Bu, tamamen bağımsız iki blok zincirinin oluşturulduğu anlamına gelir. Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin'in (BTC) sert bir çatalıdır.

Bitcoin Cash (BCH) hard forku neden ortaya çıktı?

Bitcoin Cash sert çatalının amacı, Bitcoin'in zayıf ölçeklenebilirliği sorununu çözmek için blok boyutunu 1 MB'den 8 MB'a çıkarmaktı. Blok boyutunu artırmayı eleştirenler ise, böyle bir yükseltmenin tüm ağı ölçekleyebileceğini, ancak dış saldırılara karşı daha duyarlı olduğunu belirtiyor. Bu nedenle, bunun yerine sözde SegWit yükseltmesini önerdiler. SegWit artık Bitcoin ağında standarttır ve en ünlü cüzdan sağlayıcıları ve kripto borsaları tarafından desteklenmektedir. Basitçe söylemek gerekirse, SegWit, blok boyutunu artırmak zorunda kalmadan blok zincirine daha fazla veri paketleyebilmek için bir işlemin belirli bir bölümünü dış kaynak kullanır.

11 Ağustos 2017'de, her Bitcoin sahibi, listelendikten kısa bir süre sonra 900 doların hemen altında olan aynı miktarda BCH birimi aldı. Coinbase ve itBit gibi büyük kripto borsaları Bitcoin Cash'i boykot etti ve borsalarında listelemedi. Yine de Bitcoin Cash, Bitmain gibi bazı büyük madencilik şirketlerinden ve kripto sahnesinin en ünlü yüzlerinden biri olan ve bugüne kadar BCH'yi açıkça destekleyen Roger Ver'den destek aldı. 2017'deki kripto hype zirvesinde, BCH 4.000 doların üzerinde bir fiyata ulaştı.

Bitcoin (BTC) ve Bitcoin Cash (BCH) arasındaki fark nedir?

Bitcoin (BTC) ve Bitcoin Cash (BCH) arasında birkaç önemli fark vardır. En büyük fark blok boyutundadır. Blok boyutu, blok zincirinin tek bir bölümünde ne kadar veri depolanabileceğini belirler. 

Hem Bitcoin (BTC) hem de Bitcoin Cash (BCH) işlemleri, böyle bir blok belirtilen boyuta ulaşana kadar bloklar halinde toplanır. Ancak o zaman ödemeler ağ tarafından işlenir. Küçük bloklara sahip bir blok zincirindeki birçok işlemle, buna göre ağ tarafından işlenmesi gereken birçok blok vardır. BCH'deki blok boyutu başlangıçta 8 MB idi ve şimdi 32 MB'a yükseltildi. Bitcoin (BTC) ile blok boyutu sadece 1 MB'dir. 

Daha büyük bir blok boyutu, blok başına daha fazla işlemin gerçekleştirilmesine yardımcı olabilir. Ancak, ağ daha sonra çok daha fazla veri depolama alanı gerektirir.

Bu nedenle, daha büyük bir blok boyutuna karşı kesin bir neden var: Bu, madeni paraların daha güçlü bir şekilde merkezileşmesine yol açar ve daha yüksek donanım maliyetleri nedeniyle yalnızca büyük madencilik şirketlerinin karlı bir şekilde madencilik yapabileceği anlamına gelir. Bu nedenle Bitmain gibi en büyük Bitcoin madenciliği donanım üreticilerinin Bitcoin Cash'in (BCH) en büyük destekçileri arasında olması şaşırtıcı değil. Öte yandan Bitcoin (BTC) ile, ağın merkezileştirilmesini teşvik etmeden ölçeklendirmek için SegWit, tokenize Bitcoin veya Lightning ağı gibi başka yaklaşımlar da vardır.

Etiketler