BİST-100, yurt dışı borsalardaki negatif seyirden etkilenir mi?

Şeker Yatırım: Endeksin, yurt dışı borsalardaki negatif seyrin etkisiyle güne düşüşle başlamasını bekliyoruz.

BİST-100, yurt dışı borsalardaki negatif seyirden etkilenir mi?

Şeker Yatırım/Günlük Bülten:

''Çarşamba gününe hafif pozitif başlangıç yapan BIST-100 endeksi tepki alımlarıyla günü %1,52 yükselişle 1.367,25’den tamamladı. Çarşamba günü yapılan işlemlerin takasının bayram tatili sonrası yapılacak olması tepki alımlarında etkili oldu. Yurtiçi piyasaların kapalı olduğu dönemde yurtdışı majör borsalar BIST’in Çarşamba günü kapanışına göre ortalama %1’e yaklaşan düşüşler gerçekleştirdi.

Satışlarda yüksek gelen ABD enflasyon verileri sonrası tapering endişeleri ve Covid-19 delta varyantının Dünya genelinde hızla yayılması etkili oldu. Fed başkanı Powell, enflasyondaki seyri izlediklerini söylerken yüksek enflasyonun ikinci el araçlar gibi bazı alanlardaki geçici yükselişten kaynaklandığını belirtirken, varlık alımlarının azaltılmasına yönelik tartışmaların devam edeceğini söyledi.

Yurt içi piyasaların kapalı olduğu dönemde EM para birimleri genel olarak dolar karşısında sınırlı değer kaybederken, TL sınırlı değer kazancıyla hafif pozitif ayrıştı. Haziran ayı enflasyon verisinin yüksek gelmesi ve TCMB’den faiz indirimi beklentilerinin zayıflamasıyla TL son iki hafta sınırlı da olsa pozitif ayrıştı. Yurt dışı borsalardaki negatif seyre rağmen uzun bayram tatili öncesi takas avantajıyla BIST’te tepki alımları devam edebilir. BIST son bir aylık dönemde güçlü negatif ayrışarak satışlarla karşılaştı, ancak diğer TL varlıklardaki fiyatlama bu negatif ayrışmayı desteklemiyor.

Bu dönemde tahvil faizlerinde sınırlı da olsa düşüş yaşanırken, CDS’ler yatay bir seyir izleyerek TL varlıklara yönelik risk algısında bir değişiklik olmadığına işaret etti. BIST’te son bir aydaki satışlarda hem yerli hem de yabancı yatırımcıların ilgisinin zayıflaması ve kısa vadeli pozitif bir beklentinin kalmaması da etkili oldu. Bu nedenle yurtiçine yönelik pozitif beklentiler oluşması ve yurtdışı borsalarda büyük bir bozulma yaşanmaması durumunda bilanço döneminin de başlamasıyla endekste tepki alımlarının devam etmesi beklenmektedir. BIST kapanışına göre Dow hariç ABD vadelileri ve Almanya vadelileri satıcılı seyrederken, Asya borsalarında genel olarak negatif ağırlıklı karışık bir seyir var. Endeksin, yurt dışı borsalardaki negatif seyrin etkisiyle güne düşüşle başlaması beklenirken gün içinde geri çekilmeler yaşansa da bayram tatili öncesi tepki alımı denemelerinin devam edeceğini düşünüyoruz.''

SKBNK SEKERBANK T.A.S.
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 4.6
Satış 4.61
Değişim 0.03%
Son Değer 4.6
En yüksek 4.68
En düşük 4.58
Haftalık Değişim -3.7656%
Aylık Değişim 11.1111%
Yıllık Değişim 6.9767%
Etiketler