Bir zam bir indirim! Motorin ve benzin arasındaki fiyat farkının nedeni belli oldu!

Son günlerde bir zam bir indirim haberi gelmesi araç sahiplerinin ilgisini çekmeyi başardı. Peki, motorin ve benzin arasında neden fiyat farkı var? İşte, detaylar…

Bir zam bir indirim! Motorin ve benzin arasındaki fiyat farkının nedeni belli oldu!

Eylül ayında çok ses getirmeyen benzin ve motorin fiyatları Ekim ayının gelmesiyle yeniden hareketlendi. Hatta bir ara 30 TL’ye kadar yükselen motorin fiyatı şuanda bile 28 TL seviyesinde. Benzin fiyatı ise 20 TL civarında işlem görüyor. Motorin ve benzin arasındaki fiyat farkı araştırılmaya başlandı. Motorinin bu denli pahalı olmasının sebebi de belli oldu.

Tüm dünya genelinde dolar kurunun etkisi, ABD tarafından açıklanan FED faiz kararı ve Rusya ile Ukrayna arasında olan ve hali hazırda devam eden savaş sebebiyle benzin ve motorin fiyatlarında olan zamlara artık kimse yetişemez hale geldi. Petrol fiyatlarında olan bir iniş bir çıkış akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Özellikle Rusya ile Ukrayna savaşından ötürü 140 dolar seviyesine kadar çıkan petrol fiyatları son aylarda bir nebze de olsa duruldu. En son petrolle ilgili OPEC tarafından alınan kısıtlama kararı sonrası akaryakıt fiyatları yeniden etkilendi. OPEC’in aldığı karara ABD tarafından tepki gecikmedi.

Brent petrol resmen çakıldı!

Brent petrol fiyatları da oldukça oynak olduğundan dolayı akaryakıt fiyatları doğrudan etkilenmektedir. Eylül ayının son haftalarında brent petrol fiyatı 82 dolar seviyesinde işlem görmüş ve son 9 aydır en düşük seviyesini görmüştü. Fakat OPEC tarafından alınan 2 milyon varillik kısıtlama sonucu kısa süre içerisinde değer kazanan brent petrol geçtiğimiz hafta da düşüş gösterdi. Özellikle dünya genelinde artış gösteren enflasyon ve merkez bankalarının faiz artırımı yapması sebebiyle brent petrol fiyatları %8,4 oranında değer kaybetti. Cuma gününü 91,63 dolarla kapatan brent petrol, haftanın ilk gününe 92,32 dolar ile başladı.

Motorin neden benzinden pahalı

Motorin neden benzinden pahalı?

Gerek yurt içinde gerek ise yurt dışında benzin ve motorin fiyatları araç sahipleri tarafından araştırılmaktadır. Bir zam bir indirim haberi gelmesi araç sahiplerinin de kafasını karıştırdı. Rusya ile Ukrayna Savaşından sonra motorin fiyatları aldı başını gitti. Bir ara 30 TL’yi bile gören motorin fiyatları benzin fiyatlarını da geçmiş durumda. Hal böyle olunca hemen herkes tarafından motorin neden benzinden pahalı? Şeklinde araştırma yapılmaya başlandı. Enerji uzmanından önemli bir açıklama geldi.

Enerji Uzmanı Cahit Saraçoğlu tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada:

“Bunun asıl sebebi Rusya’da bulunan rafinerilerin genelde dizel üretmesi ve satması. Bunun arzında sıkıntı olması sebebiyle dizel yani motorin yani mazot fiyatları hem ham petrolden hem de benzinden daha pahalı. Ayrıca dizel, dünyanın her yerine uluslar arası taşımacılık yapan yüksek tonajlı araçlarda kullanıldığı için fazla rağbet görüyor. Bundan dolayı da motorin, benzine göre daha pahalı” denildi.

17 Ekim güncel akaryakıt fiyatları

Güncel akaryakıt fiyatları 17 Ekim tarihinde de araştırılmaya başlandı. En son gelen indirim haberiyle motorin fiyatları hala 28 TL’ye yakın. İşte, güncel akaryakıt fiyatları:

İstanbul’da benzin 20,62 TL olurken, motorin 27,39 TL,

Ankara’da benzin 20,77 TL olurken, motorin 27,55 TL,

İzmir’de benzin 20,76 TL olurken, motorin 27,52 TL olarak satışa sunulmaktadır.