BES hesaplarından avans çekme dönemi başlıyor!

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), kullanımına olan ilgiyi artırabilmek ve daha cazip hale getirmek için BES sisteminde köklü değişiklikler meydana geliyor.

BES hesaplarından avans çekme dönemi başlıyor!

Bireysel Emeklilik Sisteminde köklü değişiklik adımlarının hızlanması ile birlikte asıl hedef BES sistemine olan ilgiyi artırabilmek. 

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk liderliğinde başlatılan çalışmayla birlikte ekip arkadaşlarının imzasını da taşıyan torba kanun teklifi TBMM'ye 18 madde halinde sunuldu. 

18 maddelik teklifin ilk başında geçmişte BES içerisinde devlet katkısının yüzde 25 olduğuna dikkat çekilip bu oranı yüzde 30'a kadar çıkartmak için bir talep oluşturuldu. Buna göre asgari ücret üzerinden BES'e prim yatıranlardan asgari ücretin yüzde 25'i kadar katkıyı devlet sağlarken bu rakam yüzde 30'a kadar yükseltilmiş olacak. Örneğin 2022 yılında BES'e aylık 5000 Türk Lirası ödeme yapan çalışan personel ayda 1500 liralık bir ek katkıyı devletten alacak. Bu katkının yıllık getirisi çalışana 18 bin liralık bir katkı sağlamış olacak.

BES'ten Büyük Değişiklik! Avans Çekme Hakkı Tanınıyor

Bireysel Emeklilik Sisteminde emekli olmanın şartları arasında en az 10 sene prim yatırmak ve 56 yaşını doldurmak var. BES'ten olası ayrılık durumlarında devlet katkısı ya hiç ödenmiyor ya da büyük bir kesinti ile ödeniyor. Yeni gelecek yasa ile birlikte bu hakların yüzde 50'si direk ana paradan ödeniyor yüzde 25'i oranında bir ödemeyi de devlet katkısından alınabiliyor. 

BES'ten hiç ayrılmadan avans çekmek isteyenlerde bu haklarını kullanabilecekler. 

BES'ten Nasıl Avans Çekilir?

BES’ten ayrılmadan avans çekme hakkının kullanımı için bazı şartlar var. Çekilecek paranın kullanım alanı; konut alımı, evlilik, eğitim, iş kurma, bedelli askerlik gibi özellik arz eden gereksinimler için tanınabiliyor. Avans alan BES katılımcıları, belli bir süre için sistemden ayrılamayacaklar. Fakat uzun süreli ve geri dönütü olmayan avans çekimlerinde bir süre sonra sistemden tamamen ayrılıklar gerçekleşecek.

BES ile ilgili yapılan en büyük eleştirilerden birisi de erken yaşta çalışmaya başlayan ve BES sistemine dahil olan bir genç için 56 yaşına kadar beklemek olmak zorunda olmasıydı. Yeni yasa ile birlikte olası bir ayrılık durumunda devlet katkısının yarısını alabiliyor ve para çekme durumlarının avantajlı hale gelmesi BES'e olan ilgiliyi artırabilir olarak bakılıyor.

45 Yaşını Geçenlerde Oto BES Sistemine Dahil Edilecek

Eski düzen Bireysel Emeklilik sisteminde çalışanlar 45 yaşından küçük olması halinde OKS sistemine dahil ediliyor ve hesaplarına BES tanımlanıyordu. Yeni gelecek kanunla birlikte artık 45 yaşından daha büyük çalışan personellerinde Otomatik Katılım Sistemine dahil olabileceği duyuruldu.

BES'teki Hakların Devredilebilmesi Artık Mümkün 

BES içerisinde kaydı olan ve devlet desteği almak isteyen kullanıcılar en fazla yıllık asgari ücreti kadar para yatırması durumunda maksimum desteği alıyorlardı. Örneğin 2023 yılında bir BES müşterisi 100.000 TL para yatırması durumunda ilk 60 bin için 18 bin TL devlet katkısı alması ve kalan 40.000 TL'lik yatırımıysa boşa gitmesi demekti. Yeni kanun ile birlikte artık kalan 40.000 TL'lik tutardan faydalanmak isterse gelecek sene faydalanabilecek.

Etiketler