Beklenen vergi paketi açıklandı!

11 nisan 2022 tarihi ile milyonların beklediği gelişmeler ve vergi paketi açıklandı. Açıklanan vergi paketinde vergi kaçakçılığı ceza artışından, "EVİM" mağdurlarına kadar pek çok konuya değinildi. İşte detaylar...

Beklenen vergi paketi açıklandı!

 

Beklenen vergi paketi açıklandı!

Vergi kaçakçılığına ceza artışı ve etkin pişmanlık yasasından, muhtar maaşlarında iyileşme ve ‘Evim’ mağdurlarına müjdeye kadar birçok konuda önemli düzenlemeler içeren vergi paketi AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin oylarıyla önceki gece Meclis’ten geçerek kabul gördü. Artık muhtar ödeneklerinin, halen 4 bin 250 TL olarak uygulanan asgari ücretin altında kalması durumunda aradaki farkın ödeme kararı alındı. Kamuoyunda “Evim” mağdurları olarak bilinen ve toplam sayıları 47 bin 389 olarak açıklanan faizsiz konut şirket mağdurları paralarını, sözleşme fesih talebinde bulunduktan sonra bir ay içinde alma hakkı tanındı. Parasının faizini de isteyen mağdurlar ise alacaklılar masasında 4. Sırada yer alan bir konu.

 Ayrıca yeni sözleşme imzalamayan kişiler, organizasyon ücretinin %20 oranına sahip olacak. Vergiyle ilgili tutulan defter ve kayıtlar üzerinde hile ve tahrif edenler ve yanıltıcı belge düzenleyenler hakkındaki hapis cezasının üst sınırı 3 yıldan 5 yıla, defter, kayıt ve belgeleri yok edenler, sahte olarak düzenleyenler için öngörülen cezanın 5 yıllık üst sınırı ise 8 yıla çıkarılma kararı da ayrıca eklendi. Yeni düzenleme ile vergi kaçakçılığı da artık soruşturma ve kovuşturma aşamasında etkin pişmanlık adı altında yer alacak. Ayrıca bu alandaki suçlar, birden fazla takvim yılında işlenmesi halinde zincirleme suç olarak kabul görülmesine karar verildi.

Peşin alımda indirim!

11 nisan itibari ile beklenen yeni vergi paketi açıklandı. Hazine taşınmazlarının satışına ilişkin başvuru süresi 31 Aralık 2022’ye kadar uzatma kararı da ayrıca eklenenler arasında yer alıyor. Satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi halinde %20, en az yarısının ödenmesi halinde %10 indirim uygulama kararı alındı. Ticari faaliyetlerde kullanılmak üzere kiraya verilen taşınmazlar da ihale yoluyla satılma hakkı doğdu.

İhalenin yapıldığı tarihte en az 3 yıl süreyle taşınmazları sözleşmeye dayalı olarak kullanan kiracılar, öncelikli olarak satın alma hakkına sahip olacak. Hazine’ye ait tarım arazileri, 31 Aralık 2019’dan önce en az 3 yıldan beri tarımsal amaçla kullanan ve kullanımlarının halen devam ettiği Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca belirlenen kullanıcılarına, cari yıl ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar doğrudan kiralama hakkı elde edecek.