Bankalara borcu olanlar dikkat! 34.7 milyon kişinin bankaya borcu var

Türkiye'de şirket borçluluk oranlarında artış gösterdiği gibi bireysel vatandaşların da borç yükümlülüğü giderek artış gösteriyor. Türkiye'de borçlu vatandaş sayısında giderek artış gösteriyor.

Bankalara borcu olanlar dikkat! 34.7 milyon kişinin bankaya borcu var

Yurtiçinde vatandaşların bireysel borçluluk oranlarındaki artış sürüyor. Bankalarda bireysel tüketici kredisi ve kredi kartı borçlulukları artan vatandaş sayısı 2022 yılında 800 bin kişi kişi artış gösterdi ve toplam borçlu sayısı 34 milyon 700 bine kadar yükseliş gösterdi.

Bireysel borçlarını düzenli ya da hiç ödeyemediği için yasal takibe düşen yurttaş sayısı da 1.4 milyon kişiye kadar yükselmiş durumda. 

Yurttaşlar arasında bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödeyememesinden kaynaklı yasal takibe düşen yurttaşların sayısı da 2021 yılının Ocak-Kasım dönemine bakıldığı zaman 1 milyon 485 bin kişiye kadar yükseliş gösterdi.

2021 yılının Ocak-Kasım zaman zarfı içerisinde gösterilen bu yükselişin ardından Kasım 2021'dan itibaren bireysel kredi ve kart borçlarını henüz bitirememiş ve borcunu ödeyemeyen yurttaşların 4 milyon 18 bin 796 kişi seviyesine yükseldiği görülüyor.

Tasfiye Kredilerde Yüzde 25 Yükseliş

Türkiye Risk Merkezi kaynaklığındaki verilere göre, Kasım 2021'den itibaren bireysel kredilerinde tasfiye edilecek borçların tutarı geçtiğimiz yıl aynı dönemin aynı dönemine kıyasla yüzde 25 göstererek 25.8 milyar TL seviyesine kadar yükseliş gösterdi. Bireysel kredi kartlarında uygulanacak olan tasfiye edilecek tutarların ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 1 artış göstererek 7.1 milyar TL seviyesine çıktığı görüldü.

Kredi Borçluluk Oranı Artış Gösteriyor

Bu verilerin ışığında görünen o ki Türkiye'de yaşayan ve ülke içerisinde bankacılık faaliyetlerinden faydalanan vatandaşların borçluluk oranları giderek artış gösteriyor. Borçluluk oranlarının artış göstermesinin yanı sıra vatandaşlar arasında daha önce ya hiç kredi kullanmamış ya da mevcut dönemde kredi veya kredi kartı borcu olmayan vatandaşlarında daha fazla kredi kullandığı görülmekte. Ekonomik çalkantı ve enflasyon sorunlarının giderek büyüdüğü bu dönemde kredi yükümlülükleri artış gösteren vatandaşların faiz ve borçlar altında ezilmemesi için bankaların kredi veya kredi kartı verdiği vatandaşlarda artık daha sıkı denetim yapması ise gündeme gelmeye devam ediyor.

Bankalara geri dönüşü olmayan ödemelerin yine bankaların bilançolarına doğrudan yansıdığını düşünecek olursak. Bankalarında bu durumdan orta ve uzun vadede büyük oranda etkileneceği kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

Etiketler