Bankalar yılın ilk 6 ayına ilişkin bilançolarını açıkladı!

Bankalar 2022 yılının ilk çeyreğine ilişkin bilançolarını açıkladı. Bankaların açıkladığı bilançoda aktif büyüklük seviyeleri arttı mı? Bankaların ilk çeyreğe ilişkin bilançolarında ne kadar kâr elde edildi?

Bankalar yılın ilk 6 ayına ilişkin bilançolarını açıkladı!

Halkbank 2022 yılının ilk çeyreğinde, toplam kredilerini 2021 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 53 seviyesinde artışla 916.6 milyar TL seviyesine yükseltti. KOBİ kredilerinin bireysel krediler hariç nakdi krediler içindeki payı yüzde 50 olarak kaydedilirken, bankanın aktif büyüklüğü bu dönemde yüzde 52.1 artarak 1 trilyon 90 milyar TL seviyesine ulaştı. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “Yılın ilk 6 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, kredi kullanan esnaf sayısında yüzde 52, kredi kullanım tutarında ise yüzde 126’lık artış gerçekleşmiştir. İhracatçı işletmelerimizin, değişmekte olan küresel tedarik zinciri içinde ticari olarak yeni fırsatlar buldukları bu dönemde, Bankamız girişimcilere, yatırımcılara, esnaf-sanatkâra ve KOBİ’lere yeni finansal seçenekler sunmaya devam etmektedir” ifadelerine yer verdi.

vakıfbank

VakıfBank'ın yılın ilk çeyreğine ilişkin bilançosu

Bankanın bu yılın ilk çeyreğinde aktif büyüklüğü 2021 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 76 seviyesinde artış gösterdi. Böylelikle aktif büyüklüğü 1.3 TL seviyesine yükselirken, nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla milli ekonomiye 965 milyar TL destek verdiği açıklandı. VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “Bankamızın 2022 yılının ilk yarısında nakdi ve gayri nakdi krediler yoluyla ülkemiz ekonomisine sağladığı finansman desteği, yıllık bazda yüzde 65 artarak 965 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde nakdi kredilerimiz yıllık yüzde 58 artışla 726 milyar TL seviyesine çıkarken, katma değer yaratan, üretim odaklı, ülkemiz ihracatını destekleyen ticari müşterilerimize kullandırdığımız krediler ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yıllık yüzde 65 artarak 571 milyar TL’ye ulaştı” sözlerine yer verdi.

akbank

Akbank'ın yılın ilk çeyreğine ilişkin bilançosu

Banka, bu yılın ilk çeyreğinde 21 milyar 157 milyon TL konsolide net kâr elde ettiğini açıkladı.  Akbank bu yılın ilk çeyreğinde ekonomiye 517 milyar TL kısmı nakit olmak üzere 639 milyar TL kredi desteği sağladığını açıkladı. Toplam mevduat 622 milyar TL seviyesine ulaşırken, aktifleri ise 981 milyar TL'ye ulaşmış durumda. Bu yılın finansal performansı üzerinde değerlendirmeler yapan Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, “Salgın dönemiyle başlayan ve jeopolitik riskler nedeniyle artan tedarik zinciri problemleri, tüm dünyada etkili olmaya devam ediyor. Bu durum küresel enerji ve gıda fiyatlarında artışı tetiklerken, yine küresel anlamda enflasyonun da temel ekonomik risklerden biri olarak uzun bir dönem karşımızda olacağını gösteriyor” ifadelerini kullandı. 

Bankalar yılın ilk 6 ayına ilişkin bilançolarını açıkladı! - Resim : 3

Garanti BBVA ilk çeyreğine ilişkin bilançosunu açıkladı

Banka bu yılın ilk çeyreğinde 12 milyar 918 milyon TL konsolide net kârını açıkladı. 2021 yılının ilk çeyreğine kıyasla yüzde 56 seviyesinde artış gösterdi ve bankanın ilk dönem kârı, yıllık yüzde 270 seviyesinde artışla 21 milyar 181 milyon TL olarak kaydedildi.  Akbank'ın ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler üzerinden yaptığı destek ise 799 milyar 546 milyon 822 bin TL olarak açıklandı.  Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, “Bankamız ikinci çeyrekte de ekonomik aktivitenin oluşturduğu ivmeyle, değer oluşturmaya devam etti. Bankacılık sektörü, son dönemlerde olduğu gibi, bu dönemde de Türk lirası üzerinden büyümesini sürdürdü. Bankamız KKM konusunda sektördeki en aktif bankalardan biri olarak toplam hacmin yaklaşık yüzde 11’ini gerçekleştirdi” sözlerine yer verdi.

Bankalar yılın ilk 6 ayına ilişkin bilançolarını açıkladı! - Resim : 4

Türkiye İş Bankası yılın ilk çeyreğine ilişkin bilançosunu açıkladı

Bankanın kaydedilen aktif büyüklüğü geçtiğimiz haziran ayından itibaren, yıl sonuna kadar yüzde 23,7 seviyesinde artırarak 1.15 trilyon TL seviyesinde. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, “Her zaman olduğu gibi, bu dönemde de ekonomimize desteğimizi sürdürerek, kaynaklarımızı ülkemiz için tahsis etmeye devam ettik” ifadelerine yer verdi. Bankanın ekonomiye sağladığı destek ise 876 milyar TL seviyesine ulaştı. İlk çeyrekte 23 milyar TL kâr elde eden bankanın özkaynak büyüklüğü ise 124.8 milyar TL seviyesinde.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler