Bankalar kredi koşullarını sıkılaştırıyor

Euro bölgesi: Bankalar işletmeler için kredi koşullarını sıkılaştırıyor

Bankalar kredi koşullarını sıkılaştırıyor

Bankalar, borçlunun kredi itibarı ile bağlantılı "risk algılamalarına" ve temerrütlerin arttığı bir zamanda bu risk için "daha düşük" bir toleransa atıfta bulunuyor.

Avrupa Merkez Bankası Salı günü yaptığı açıklamada, işletmelere banka kredisi verme koşullarının 2021'in ilk çeyreğinde kötüleşmeye devam ettiğini söyledi.

Bankaların şirketlere kredi vermek için tanımladıkları kredi koşulları, Almanya, İspanya ve İtalya'da sıkılaştırılırken, Fransa'da değişmeden kalırken, ECB'nin üç ayda bir yaptığı bir çalışmayı detaylandırıyor.

143 kuruluş arasında Mart ayında yapılan ankete göre bankalar, borçluların kredi değerliliğine bağlı “risk algılamaları” ve temerrütlerin arttığı bir dönemde bu risk için “daha ​​düşük” bir tolerans çağrıştırıyor.

Belgede, tüketim mallarının satın alınmasına ilişkin hanehalkı kredi standartları yeniden sıkılaştırıldı, ancak konuta erişim açısından rahatladı.

Çalışma daha sonra, Frankfurt enstitüsünün euro bölgesindeki para politikasının yönünü belirlemek için Perşembe günü yönetim kurulu toplanacağı anlaşılıyor.

Yeni bir karar beklenmiyorsa, devasa kamu ve özel tahvil alımlarının süresine ilişkin bir tartışmanın başladığını gösteren herhangi bir işaret yakından izlenecektir.

ECB, Euro bölgesi devlet tahvili getirilerindeki artışı yatıştırmada ve özel sektör finansman koşullarının iyi korunmasında yaptığı müdahaleler yoluyla başarılı oldu. Ancak, tüm bölge için yüzde 2'ye yakın bir enflasyon bahsini kazanmaktan hâlâ uzak ve bu da politikasının geniş bir seyrini sürdürmesini savunmaktadır.

Çalışma, Ocak'tan Mart'a kadar, işletme kredileri için uygulanan fiili şartların sabit kaldığını ve ev kredileri için iyileştirildiğini ekliyor.

Özellikle pandeminin ilk dalgalarında likidite yataklarının oluşturulduğu iş tarafında net kredi talebi yeniden daraldı.

ECB, ikinci çeyrekte bankalar "salgının üçüncü dalgasının ekonomik etkisi ve aşılama kampanyasının ilerleyişi hakkındaki belirsizlik" ortamında kredi standartlarını daha da sıkılaştırmayı bekliyorlar.

Aynı zamanda, bankalara göre, pandemiye bağlı daha güçlü kısıtlayıcı önlemlere paralel olarak, özellikle KOBİ'ler tarafında net kredi talebinin artması bekleniyor.

Etiketler