Bankacılık sektörü enflasyonun kaymağını yiyor!

Son yapılan araştırmalarla artan enflasyon verilerinin bankacılık sektörüne nasıl bir etkisi olacağı konuşuluyor. İvmesini koruyarak yükselen enflasyon bankalara yeni kapılar açıyor. TÜFE endeksli menkul kıymetler...

Bankacılık sektörü enflasyonun kaymağını yiyor!

Son yapılan araştırmalar doğrultusunda artan enflasyona paralel olarak bankaların TÜFE'ye endeksli tahviller sayesinde ekstra fayda göreceği tahmin ediliyor. Yüksek enflasyon nedeniyle kayıp yaşamamak adına bankaların kendilerini koruması için şans tanıyan bu tip yatırımların, özellikle 2022 yılında bankalara önemli boyutta fayda sağlayacağı düşünülüyor.

Artan enflasyon verilerinin ardından sektörel olarak ekonomik boyutta özel araştırmalar yapılmaya devam ediliyor. Son günlerin en çok dikkat çeken konularından birisi haline yüksek enflasyona karşı bankaların nasıl bir plan yapacağı ise yavaş yavaş cevaplarını buluyor. Ekonomik anlamda hizmet veren banka veya banka dışı kurumların, yüksek enflasyon sonucunda yaşanılan kriz ortamından faydalı çıkacağı öngörülüyor. Yapılan araştırmalarda ayrıca son günlerin bir başka dikkat çekici başlığı olan TÜFE'nin bu kritik süreçte bankalara ekstra olanak sunduğu bildiriliyor. TÜFE'ye endeksli menkul kıymetlerden oluşacak getirilerin bankalar tarafında artması beklenirken, kredilerdeki büyüme ve kredilere konu olan ücretlerin paralel olarak yükselişe geçmesi, bankaların elini güçlendirmeye devam ediyor. Bankalar özelinde bakıldığında yıl içinde karlılığın büyümesi düşünülürken, net olarak rakamlar sunulduğun ise 2022 yılında sektörün yüzde 150'lik bir büyüme yaşaması bekleniyor. Sektör özelinde fiyat kazanç oranının ise yıl ortalamasına vurulduğunda x1.5 seviyelerine ulaşılması tahmin ediliyor.

Enflasyon artıyor, gelirleri büyüyor!

2021 yılının sonlarına doğru Türk Lirası'nda yaşanılan büyük değer kaybıyla birlikte enflasyon son aylarda yüzde 50'lerin üzerine çıktı. Bu doğrultuda artan TÜFE rakamları da bir hayli enflasyon ile yarışır hale geldi. Bu bilgiler doğrultusunda artan TÜFE ile birlikte menkul kıymet yatırım getirilerinde de artış olduğu gözlemlendi. TÜFE'ye endeksli mevduat yatırımlarına olanak tanıyan bankalarda ise aynı düzlemde artış yaşanması bekleniyor. TÜFE'ye endeksli tahvil büyüklüğü son çeyrek döneme bakılırsa 320 milyar TL’nin üzerine çıkarken, ortalama büyüklük değeri ise 54 milyar TL’ye karşılık geliyor. Bankacılık sektörü özelinde yaşanılan süreç makro riskler bakımından yüksek gözükse de, yaşanılan enflasyon artışından bankacılık sektörünün karlı çıkacağı düşünülüyor.