Bakır fiyatları, talep umudu ve sıkı arzın desteği ile rekor seviyeye çıktı

Bakır fiyatları, talebin iyileşeceği ve sıkı arzın güveni tetikleyeceği beklentisi ile rekor seviyeye çıktı.

Bakır fiyatları, talep umudu ve sıkı arzın desteği ile rekor seviyeye çıktı

Bakır fiyatları, talebin iyileşeceği ve sıkı arzın güveni tetikleyeceği beklentisi ile hem Londra'da hem de Shanghai'de rekor seviyeye çıktı.

Londra Metal Borsası'nda 3 ay vadeli bakır, erken saatlerde 10.660,50 dolar/ton ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Kontrat TSİ 05.34 civarında yüzde 2 artışla 10.628 dolar/tondan işlem gördü.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda haziran vadeli bakır kontratı, erken işlemlerde 77.540 yuana çıktıktan sonra yüzde 4,2 artarak 77.260  yuan/tondan (12.014 dolar) işlem gördü.

Bakır için iyimser yatırımcı ilgisinin küresel ekonomi toparlandıkça ve yeşil enerji sektörüne yatırımların hızlanmasıyla daha fazla arttığı belirtildi. Fiyatların ayrıca konsantre piyasasında sıkılık tarafından desteklendiği ifade edildi.

LME'de alüminyum yüzde 1,2 artışla 2.571 dolar/tondan ve çinko yüzde 1,1 artışla 3.048 dolar/tondan işlem gördü.

Çinli bakır dökümcüleri, işleme ücretini artırmak için konsantre alımını kısacak

Devlet destekli araştırma kuruluşu Antaike, 15 önemli bakır döküm şirketinden oluşan grubun, 2021'de bakır konsantresi alımını yıllık yüzde 8,8 kısma konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı. Antaike'ye göre şirketler, işleme ve rafinaj ücretlerini (TC/RC) artırmayı amaçlıyor.

Bakır fiyatları 10.000 dolar/tonun üzerine çıkarak rekor kırdı ancak madencilerin ödediği TC/RC ücretleri sıkı arz nedeniyle yaklaşık 10 yılın en düşük seviyesinde.

Antaike, Çin'de 15 döküm şirketinin geçen yıla göre konsantre alımını 1,26 milyon ton düşürme konusunda uzlaştı ve bunun yerine bakır hurda ve habbe gibi alternatifleri kullanmayı genişletmeyi değerlendirdiğini belirtti.

Etiketler