Bakan Varank açıkladı: Çanakkale'de 100 milyar dolarlık altın var!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çanakkale ve çevresinde yapılan araştırmalar sonucunda 80 ila 100 milyar dolarlık bir altın rezervi olduğu düşünülüyor.

Bakan Varank açıkladı: Çanakkale'de 100 milyar dolarlık altın var!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yaptığı açıklama ile ekonomik olarak zor günler geçiren Türkiye için büyük merak ve umut uyandıran sözler kullandı. Konuşmasını Çanakkale-Lapseki'de üretim yapan TÜMAD Madencilik firmasına yaptığı ziyaret esnasında yapan Varank, 

Şu anda Çanakkale bölgesinde tahminlere göre 80 ila 100 milyar dolarlık değere sahip altın madeni yatıyor. Burada maden işletmeciliği yapan firma sayımız çok az. TÜMAD Madencilik, dünya standartlarında üretim yapması, çevre ve üretim süreçlerinde aldığı tedbirlerle örnek işletmelerden bir tanesi. Dünyada bu tip üretim yapan 800 altın madeni var. Bunlardan bir tanesi Lapseki'de. Kanada'da madencilik yapan bir firma hangi standartlarda üretim yapıyorsa ondan belki daha iyi bir şekilde üretim yapan bir tesisimiz.
Madenler konusunda zaman zaman farklı tartışmalar olduğuna işaret eden Varank, şu değerlendirmede bulundu:

Bunların çoğunluğunun siyasi saiklerle olduğunu bilmemiz gerekiyor. Çanakkale bölgesinde 80 ila 100 milyar dolarlık altın ve gümüş şu anda toprak altında yatıyor. Bunların gün yüzüne çıkarılması durumunda Çanakkale ekonomisinin geleceği durumu tahayyül etmemiz ve ona göre hareket etmemiz lazım. Dünya standartları ve almanız gereken tedbirler çok açık. Madencilik yaptıktan sonra sahaların rehabilitasyonuyla ilgili kurallar çok açık. Kurallara uyulduğu müddetçe madenciliği asla kötü bir uygulama olarak görmememiz, kamuoyunu yanıltmamamız lazım. ABD, Kanada ve Avrupa'da bu işler yapılıyorsa bizde de bunların önünün açılması gerekiyor. dedi.

Altın ne kadar sürede çıkacak? Ne kadar sürede ekonomiye katılacak?

100 milyar dolarlık altının ne kadar süre içinde çıkartılabileceği ve bu ürünlerin ekonomiye katılım sürelerini tahmin etmek şimdilik güç. Ayrıca Çanakkale bölgesindeki yeşil alanların da tahribatı ve bölgedeki topraklara zarar verilebilmesi korkusu birçok vatandaş için bir yandan da korkutucu bir hal alıyor. Altında yaşanan bu gelişmelerin ardından her şeyin kusursuz şekilde ilerlemesi durumunda ise Türkiye ekonomisine çok ciddi katkılar sağlayacak olması bir yandan vatandaşları ve çıkarıcı firmayı sevindirmiş gibi görünüyor.

Etiketler