Bakan Nebati'den 500 TL'lik banknot iddialarına karşı açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 500 bin 1000 TL'lik banknot iddialarına karşı açıklamada bulundu.

Bakan Nebati'den 500 TL'lik banknot iddialarına karşı açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleşen Kabine toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yüksek enflasyon nedeniyle 500 liralık ve 1000 TL'lik banknot basılacağına yönelik iddiaları yalanladı. Bakan Nebati, "500 liralık banknot gündemimizde yok. Öyle bir çalışma da yok. Paralar aynı şekliyle kalacak" sözlerini kullandı.

Konuya yönelik açıklamalarda 500 TL'lik ve 10 liralık madeni para basımı iddiası sorusu yöneltildi. Bunun üzerine Bakan Nebati, 10 liralık madeni para ve 500 TL'lik banknotların olmayacağını belirtti.

Geçtiğimiz günlerde CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım tarafından gündeme getirilen söz konusu olay yüksek enflasyon nedeniyle paranın alım gücünün azaldığı belirtirken, Merkez Bankası'nın bu yönde hazırlıklarının tamamlandığını vurgulanmıştı. Bu iddia toplantının ardından Bakan Nebati'ye yönlendirildi ve Bakan Nebati yanlış bir bilgi olduğunun altını çizdi.

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'dan konuya yönelik açıklama

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 500 liralık banknotlar ve 5 liralık madeni paralar hazırlığı olduğu iddiasına yönelik açıklamalarda bulunmuştu.

500 TL'lik banknot hazırlığımız yok

Son dönemlerde sık sık resesyon veya devülasyonun kabulü olarak görülen 500 TL'lik banknot basılacağına dair iddia ortaya atılmaya başlandı. Bunun sebebi enflasyon rakamları ile birlikte ekmeğe bile 5 lira ödemeye başlayan vatandaşın 1 lira veya bozuk paralar ile bir ürün alma sıklığının tamamen ortadan kalkmasından kaynaklanıyor. Öyle ki geçtiğimiz aylarda başta 1 TL olmak üzere bozuk paraların maliyeti kendi fiyatını geçmişti. Bu gerekçe ile bozuk paralara hiçbir ihtiyaç olmadığı söyleniyordu.

Kavcuoğlu, 500 liralık banknot ve 5 liralık madeni para için hazırlık yapıldığı iddialarına yönelik, "Böyle bir şeyin konuşulduğunu zannetmiyorum. Bir tane arkadaşın 'tweet'i ile gündemi bu kadar ciddiye almak doğru değil. Bizim böyle bir hazırlığımız, böyle bir beklentimiz yok, vatandaşın ya da piyasanın böyle bir beklentisi yok. Enflasyonun bu noktada biraz artış göstermesi bu işi çok bildiğini düşünen arkadaşların kendilerini gündemde tutmak için attığı bir tweet. Ciddiye alınacak bir tarafı olduğunu düşünmüyorum. Böyle bir hazırlığımız da yok" ifadelerini kullanmıştı.

Etiketler