Bakan Kurum'dan Kanal İstanbul açıklaması geldi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul Projesi hakkında açıklama yaptı. Kanal İstanbul Projesi'nin iptal iddiaları gündemde yer alırken Bakan Kurum, proje hakkında sadece değişiklik olduğunu belirtti.

Bakan Kurum'dan Kanal İstanbul açıklaması geldi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul Projesi'nin iptal olması iddialarına karşı açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, projenin iptal edilmediğini ve imar planlarının yürürlükte olduğunu vurguladı. Yalnızca vatandaşların talep ve ihtiyaçlarına yönelik yeni bir imar uygulama değişikliğine gidildiğinden bahsetti.

bakan murat kurum

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum,  "Kanal İstanbul Projesinin de bulunduğu Rezerv Yapı Alanı'na yönelik halen geçerli olan imar planlarının Bakanlıkça iptal edildiği" iddialarına yanıt olarak sosyal medya adresinden açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum yaptığı açıklamada, " Kanal İstanbul Projesi'ni tabi ki iptal etmedik. İmar planları yürürlükte. Gurur projemizi adım adım hayata geçiriyoruz. Yapılan, vatandaşlarımızın talep ve ihtiyaçları neticesinde yeni bir imar uygulama değişikliği." ifadelerini kullandı.

Kanal İstanbul Projesi'nde imar değişikliğine gidildi

Bununla beraber söz konusu iddialar karşısında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yazılı açıklamasında, "Kanal İstanbul Projemizin de içinde bulunduğu 3 etaptan oluşan toplam 13 bin hektarlık alanın 1/100.000, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlama süreci 2021 yılı içerisinde tamamlanmış olup, söz konusu planlar yürürlüktedir. Haberlerde iddia edildiği gibi imar planlarının iptal edildiği hususu gerçeği yansıtmamaktadır." sözlerine yer verildi.

3 etaptan oluşan imar planlarının uygulanmasını tesis edecek imar uygulaması işlemi bu yılın başında sadece 1 aylığına askıya çıkartılmıştı ve aralarında Kanal İstanbul Projesi de yer alıyordu. Bunu anımsatan konuşmanın devamında şu sözlere yer verildi:

"Yaklaşık 19 bin parseli ilgilendiren parselasyon işleminin askı ilanı sürecinin tamamlanması akabinde Bakanlığımızca, vatandaşlarımızın talepleri ve ihtiyaçları değerlendirilmiştir. Örneğin; Başakşehir ilçesi Şahintepe olarak bilinen mahallemizde vatandaşlarımızdan gelen talepleri değerlendirerek vatandaşımızın dile getirdiği düzeltmeleri Bakanlık olarak yerine getiriyoruz.

Bununla birlikte o bölgede kadimden beri köy merkezi dokusunda olan vatandaşlarımızın sorunlarını Bakanlık olarak; muhtarlarımız ve belediyelerimiz ev sahipliğinde dinledik, kadimden gelen köy merkezi statüsündeki vatandaşlarımızın da sorunlarını giderecek gerekli düzeltmeleri yapma kararı aldık."

kanal istanbul

Yeni imar uygulaması devreye sokulacak

Bakanlık tarafından imar üzerinden değişikliğe gidildiğini belirten açıklamada, "Bu anlamda imar uygulaması (parselasyon) işlemine yönelik her bir talebi titizlikle inceleyerek hakkaniyet çerçevesinde değerlendirdik ve gelen talepler kapsamında yeni bir imar uygulaması işlemi yapma kararı aldık." sözlerine yer verildi.

Vatandaşların imar uygulaması işlemlerine yönelik açtığı davaların mahkemeleri meşgul etmemesi adına, vatandaşların taleplerini değerlendirerek yeni bir imar uygulaması işlemi yapacağı bilgisini veren Bakanlık şu açıklamalara yer verdi: 

"Vatandaşlarımıza söz verdiğimiz hiçbir süreci yarıda bırakmadık, bırakmayız. İmar uygulamasının askı sürecinde yapılan talepler kapsamında Bakanlığımızca yeni bir imar uygulamasına ilişkin çalışmalarımızı sürdürmekteyiz."

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler