Bakan Elvan'dan 128 milyar dolar açıklaması!

"Merkez olağanüstü dönemlerde döviz alıp satabilir"

Bakan Elvan'dan 128 milyar dolar açıklaması!

Geçtiğimiz günlerde gündemden düşmeyen "128 milyar dolar nerede?" muamması ile ilgili Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'dan bir açıklama gelmişti. Bir açıklama da son dakika olarak Hazine ve Maliye Bakanı Elvan'dan geldi.

"128 milyar dolar nerede?" tartışmalarıyla ilgili bir açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Merkez Bankası olağanüstü bir durumda doğrudan işlem yapabiliyor. Hazineye TL'nin istikrarı konusunda yetki verilmiştir. 2017'deki protokol ve bu protokol çerçevesinde yapılan işlemler tamamıyla yasaldır. Herhangi bir şekilde yasalara aykırı bir durum söz konusu değildir. Yöntem eleştirilebilir ama yolsuzluk var denilemez." dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 128 milyar dolar tutarındaki rezervin akıbeti hakkında su şekilde bir açıklama yapmıştı.

Kavcıoğlu, döviz alım-satımlarının koordinasyon içerisinde yapılabilmesi için Şubat 2017'de Hazine Müsteşarlığı ile protokol imzaladıklarını söyledi.

Kavcıoğlu açıklamasında şunları söylemişti:

Protokolle sağlıksız fiyat oluşumunun engellenmesine, döviz piyasalarındaki arz-talep dengesine ve likidite tesisine katkıda bulunuldu. Söz konusu döviz işlemleri, işlem platformları üzerinden o günkü piyasa koşulları ve fiyatları çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Anılan platformlarda piyasa dinamiklerinden bağımsız, piyasa dışı fiyatlardan belirli taraflar seçilerek işlem yapılması mümkün değildir. Bilanço varlık yükümlülük denkliği açısından bakıldığında, ortada kaybolmuş bir varlıktan bahsetmek mümkün değildir. TCMB, görev ve sorumluluk alanlarındaki bilgi ve verileri uluslararası standartlar dahilinde şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşmaktadır. (AA)

Etiketler