Bakan Bilgin açıkladı: Sözleşmeli personel için kadro müjdesi…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, binlerce kişiyi yakından ilgilendiren kadro çalışmalarında sona gelindiğini açıkladı. Peki, sözleşmeli personel ne zaman kadroya geçecek? 4/C’den 4/B’ye geçen sözleşmeli personelin kadroya geçişi nasıl olacak? İşte detaylar…

Bakan Bilgin açıkladı: Sözleşmeli personel için kadro müjdesi…

Kamuda çalışan 600 bin sözleşmeli personelin beklediği müjdeli haber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den geldi. 1 Ekim’de yeni yasama döneminin başlayacağı TBMM’nin ana gündem maddeleri arasında sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi yer alacak. Mevsimlik ve taşeron işçilere kadro verilmesi için yürütülen çalışmada sona gelindiğini açıklayan Bakan Vedat Bilgin, ‘’Kadro hakkını isteğe bağlı olarak vereceğiz. 4/C’den 4/B’ye geçiş yapan sözleşmeli personeli kademeli olarak kadroya alacağız. Kadroya alınma sürecinde sözleşmeli personelin hizmet süresi ve eğitim durumu belirleyici olacak’’ ifadelerini kullandı. 


Bakan Bilgin açıkladı: Sözleşmeli personel için kadro müjdesi… - Resim : 1


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıkladığı sözleşmeli personelin kadroya alınmasıyla ilgili düzenleme için TBMM’nin açılması bekleniyor. 4/B statüsünde yer alan sözleşmeli personel, 4/A statüsündeki kadrolu memur olarak görev yapacak. Lakin, kadro düzenlemesinde kritik nokta ‘’isteğe bağlı’’ seçeneğinin sunulması olacak. Mevsimlik işçiler 10 aylık süre yerine 12 ay boyunca çalışabilecek. Kamuda görev yapan 600 bin sözleşmeli personel, bir milyon 150 bin sürekli işçi ve 50 bin geçici işçi bulunuyor. Sözleşmeli personel ve kadrolu memur arasındaki ayrım nedeniyle oluşan eşitsizlik ortadan kaldırılacak. 4/A statüsündeki kadrolu memurlara kurumlar arası yer değiştirme, görevde yükselme sınavına girme ve eş durumundan tayin hakkı tanınıyor. 4/B statüsündeki sözleşmeli personelin ise sadece kendi kurumunda çalışma, kamu kurumları arasında geçiş yapma hakkı bulunmuyor. Ayrıca yükselme sınavına girme hakkı tanınmıyor ve eş durumundan dolayı tayin talebinde bulunmasına mümkün olmuyordu. Kamuda aynı işi yapan, lakin farklı haklara sahip olan çalışanlar arasındaki adaletsizlik ortadan kaldırılacak. Sözleşmeli personelin kadroya geçişi ile ilgili sürecin Ekim ayı içerisinde netlik kazanması bekleniyor. Kademeli olarak kadroya alınacak sözleşmeli personelin maaşları ise hizmet süresi ve eğitim durumlarıyla paralel olarak hesaplanacak.