Ayı piyasası nedir? Boğa piyasasıyla farkları nelerdir?

Ayı piyasası nedir? Boğa piyasasıyla farkları nelerdir? Ayı piyasasında nasıl alım satım yapılır? Detaylar haberimizde...

Ayı piyasası nedir? Boğa piyasasıyla farkları nelerdir?

Ayı piyasası nedir?

Ayı piyasası, finans piyasasında fiyatların düşüş gösterdiği bir dönem olarak tanımlanabilir.

Ayı piyasaları son derece risklidir ve deneyimsiz kişiler için alım satım yapması zor olabilir. Ayı piyasaları büyük kayıplara kolayca neden olabilir ve yatırımcıları, finans piyasalarına geri dönmelerine engel olabilecek kadar korkutabilir.

Alım satım yapanlar arasında yaygın bir söz vardır: “Yukarı çıkarken merdivenle, aşağı inerken asansörle”. Bunun anlamı, yukarı yönlü hareketlerin yavaş ve istikrarlı, aşağı yönlü hareketlerin ise daha keskin ve ani olduğudur.

Peki neden böyle olur?

Fiyat düşmeye başladığında birçok kişi piyasadan çıkmak için acele eder. Bunu ya nakit parada beklemek ya da uzun pozisyondan elde ettikleri kârları kilitlemek için yaparlar. Piyasadan çıkmak için acele eden satıcıların daha fazla kişinin satış yaparak pozisyonlarından çıkmasına neden olmasıyla da hızlı bir domino etkisi ortaya çıkabilir. Piyasa yüksek kaldıraca sahipse düşüş daha da katlanabilir. Geniş çaplı likidasyonlar daha da yıkıcı bir etki yaratarak şiddetli bir satış dalgasına neden olur.

Ayı piyasasında nasıl alım satım yapılır?

Alım satım yapanların kullanabileceği en basit stratejilerden biri nakitte (ya da sabit coinlerde) kalmaktır. Fiyatların düşmesinden huzursuz oluyorsanız, piyasanın tekrar boğaya yönelmesini beklemeniz sizin için daha iyi olabilir. Gelecekte bir noktada yeni bir boğa piyasasının ortaya çıkacağına dair bir beklenti varsa, bu boğa piyasası ortaya çıktığına ondan faydalanabilirsiniz.

Alım satım ve yatırım yapmak söz konusu olduğunda, piyasa trendiyle aynı yönde işlem yapmak genel olarak daha iyi bir fikirdir. Bu nedenle, ayı piyasaları için kazanç getirecek bir strateji de kısa pozisyonlar olabilir. Bu sayede bir varlığın fiyatı düştüğünde bu düşüş üzerinden kâr elde edilebilir. Bunlar günlük, dalgalı alım satımlar ya da pozisyon alım satımları olabilir; ana fikir trendle aynı yönde işlemler yapmaktır. Bununla birlikte, ters yönlü alım satım yapan kişiler “trendin aksi yönünde” işlemler yapar, yani başlıca trendin tersi yönde alım satımlar gerçekleştirir. Bunun nasıl yapılabileceğini inceleyelim.

Ayı piyasası olduğunda ters yönde alım satım için bir sıçrama noktasında uzun pozisyona girilir. Bu harekete kimi zaman “ayı piyasası yükselişi” ya da “ölü kedi sıçraması” adı verilir. Birçok kişi kısa vadeli bir sıçrama üzerinden uzun pozisyona girme fırsatını kaçırmak istemeyeceği için trendin aksi yönündeki bu fiyat hareketleri son derece oynak olabilir. Fakat, genel ayı piyasasının sona erdiği doğrulanana kadar sıçramanın ardından düşüş trendinin devam edeceği varsayılır.

Bu nedenle alım satımda başarılı kişiler kârlarını alır ve ayı trendi devam etmeden çıkış yapar. Aksi takdirde ayı piyasası devam ederken uzun pozisyonlarında sıkışıp kalabilirler. Dolayısıyla, bunun oldukça riskli bir strateji olduğunu belirtmek önemlidir. En deneyimli kişiler bile düşen bir bıçağı yakalamaya çalışırken ciddi kayıplar yaşayabilir.

Ayı ve boğa piyasasının farkı nedir?

Boğa piyasasında fiyatlar yükselir, ayı piyasasında ise fiyatlar düşer.

Önemli farklardan biri de, ayı piyasasının uzun konsolidasyon (yani yatay yönlü ya da bir aralık içinde fiyat hareketi gösteren) dönemlerinden geçebileceğidir. Bunlar piyasa oynaklığının oldukça düşük olduğu ve alım satım faaliyetlerinin azaldığı dönemlerdir. Aynı şeye boğa piyasalarında da rastlamak mümkündür, fakat bu tür davranışlar ayı piyasalarında daha yaygındır. En nihayetinde, fiyatların uzun bir süre boyunca düşüş eğiliminde olması çoğu yatırımcı için ilgi çekici değildir.

Dikkate alınması gereken bir diğer nokta da bir varlıkta kısa pozisyona girmenin mümkün olup olmadığıdır. Bir varlıkta türevleri kullanarak kısa pozisyon açmak mümkün değilse alım satım yapanlar ayı yönlü yaklaşımlarını yalnızca nakit ya da sabit coinler karşılığında satış yaparak ifade edebilir. Bu da, alım yapmaya yönelik ilginin çok az olduğu, daha uzun süreli bir düşüş trendi yaratarak yavaş ve fazla etkinliğin görülmediği yatay yönlü bir fiyat hareketine neden olabilir.

Etiketler