Avustralya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Politika faizini değiştirmeyen Avustralya Merkez Bankası tahvil alımlarını azaltma planlarına bağlı kalarak piyasayı şaşırttı.

Avustralya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Avustralya Merkez Bankası politika faizini rekor seviyede düşük seviye olan yüzde 0.1'de sabit bıraktı fakat Kovid-19 tecrit uygulamalarının ekonomik etkisine rağmen tahvil alımlarını azaltma planlarına bağlı kalarak piyasaları beklemediği hareketler etmeye devam ediyor.

Avustralya Merkez Bankası, sekizinci üst üste toplantısında, geniş çapta beklenen bir hareketle faizleri yüzde 0,1'de sabit tuttu. Enflasyon, 2024'ten önce ulaşılması olası olmayan bir hedef olan yüzde 2-3 hedef bandında sürdürülebilir bir biçimde olana kadar faiz oranlarının yükseltilmeyeceğini yineledi ve halka ekonomik açıdan güvende olduklarının mesajını bir kez daha verdi.

Merkez Bankası ayrıca temmuz ayında aldığı devlet tahvili alımlarını mevcut haftalık 5 milyar Avustralya doları düzeyinden eylül ayı itibariyle haftada 4 milyar Avustralya dolarına düşürme kararını aldığını da doğrular nitelikte açıklamalar yaptı.

Hareket, Avustralya dolarını günün en yüksek seviyesi olan 0,7408 dolar seviyesine kadar yükseltti.

Philip Lowe, toplantı sonrası kısa bir açıklamada, pandemi kaynaklı 2020 resesyonundan beklenenden çok daha kuvvetli bir biçimde kurtulan Avustralya ekonomisi hakkında iyimser açıklamalar yaptı. Lowe, "Virüsün son salgınları toparlanmayı kesintiye uğratıyor ve GSYİH'nın üçüncü çeyrekte düşmesi bekleniyor. Bugüne kadar edinilen tecrübe, virüs salgınları kontrol altına alındığında ekonominin hızlı bir biçimde toparlandığı yönündeydi" dedi.

Etiketler