Avrupa'da kömür fiyatları son 13 yılın zirvesine ulaştı

Avrupa'da kömür fiyatları bugün son 13 yılın zirvesine ulaştı.

Avrupa'da kömür fiyatları son 13 yılın zirvesine ulaştı

Olumlu üretim marjları ve kısıtlı arzın piyasaya destek vermeye devam etmesiyle Avrupa'da kömür fiyatları bugün son 13 yılın zirvesine ulaştı.

Ice Futures'ta API Q4'21 vadeli kömür kontratı bugün en son 2,92 dolar artarak 184,00 dolar/ton CALL22 vadeli kömür kontratı ise 6,42 dolar artışla 144,50 dolar/ton düzeylerinden işlem gördü.

Fiziksel ticarette, Rotterdam'da teslim edilmek üzere ekim ayında yüklenen bir kargo Cuma günü 200,00 dolar/ton seviyesinde seyretti. Bu rakam, o sırada ilgili API 2 kontratının yaklaşık 15,00 dolar üzerinde bir düzeyi temsil ediyor.

Bu durum, Atlantik Havzası ticaretinde fiyat ölçütü kabul edilen Global Coal Des ARA Endeksinin 185,68 dolar/ton ile yeni bir zirveye yükselmesine yardım etti.

Ekim ayında elektrik üretmek için kömür yakmanın kar marjı yüde 36 kapasitede çalışan Almanya merkezli bir santral için 9,60 euro/MWh iken yüzde 50 kapasite ile çalışan eşdeğer bir gaz santralinde bu rakam -31,00 euro/MWh seviyesinde bulunuyor.

Bir analist, dar nokta arzının durumu daha da kötüleştirdiğinden bahsederek, ''Bu senaryoda durumu tersine çevirecek bir değişken yok.'' dedi.

Analist sözlerine, ''Ek arzın nereden gelmesi gerektiğini bilmiyorum.'' şeklinde devam ederken, Kolombiya, Güney Afrika ve ABD'nin yerel üretim ve lojistik kısıtlamalar sebebiyle ihracat hacimlerini büyük ölçüde artıramaması nedeniyle Rusya'nın düşük doğal gaz mevcudiyetini dengelemek için daha fazla kömür üretmesi gerektiğini aktardı.

Ağustos ayında Rus kömür üretimi aylık bazda yaklaşık yüzde 3 artarak dört ayın en yüksek düzeyi olan 1,13 milyon ton/gün seviyesine yükseldi. Fakat mevsimsel yoğunluk sebebiyle yaşanan demiryolu tıkanıklığı, ağustos ayı ihracatının son beş ayın en düşük düzeyinde yer almasına yol açtı.

Büyük bir kömür üreticisinden bir analist, ''Arz kısıtlı ve bu durum güçlü üretim talebiyle birleştiği zaman fiyatların yükselmesine sebep oluyor.'' yorumunu yaptı.

Etiketler