Avrupa'da kömür fiyatları doğal gazdan destek alıyor

Avrupa'da kömür fiyatları, doğal gaz piyasası ve elektrik üretiminde artan kömür talebinden destek alıyor.

Avrupa'da kömür fiyatları doğal gazdan destek alıyor

Piyasa katılımcıları, Avrupa'da kömür fiyatlarının bu hafta yükseliş trendinde olan doğal gaz piyasası, elektrik üretiminde artan kömür talebi ve yukarı yönlü hareket eden Pasifik Havzası fiyatlarından destek alacağını söylüyor.

API 2 Q3'21 vadeli kömür kontratı bugün en son 0,27 dolar artışla 74,00 dolar/ton seviyesinde işlem gerçekleştirdi. API 2 CAL22 vadeli kömür kontratı ise 0,44 dolar yükselişle 74,20 dolar/ton düzeyinden işlem gördü.

İngiltere merkezli bir emtia analisti, kömür fiyatlarının diğer enerji emtialarındaki fiyat hareketini takip ettiğini söylüyor.

Finlandiya merkezli teknoloji grubu Wartsila verilerine göre, sınırlı rüzgâr enerjisi mevcudiyeti ile birlikte nispeten güçlü gaz fiyatları, kömürle çalışan elektrik santrallerinin taleplerinde artışa neden oldu. Nisan ayı başından bu yana Batı Avrupa'da kömür yakıtlı elektrik üretimi yüzde 33 artışla 18,6 TWh düzeyine ulaştı.

Diğer bir analist ise enerji piyasalarının genelinin destekleyici olduğunu söyleyerek CO² fiyatlarını işaret etti.

Avrupa Emisyon Ödeneği (EUA) 21 Aralık vadeli kontratı bugün en son 47,73 euro/ton seviyesinden işlem görerek yeni bir rekor kırdı.

Normal şartlarda yüksek karbon fiyatının kömürü aşağı yönlü bir harekete sevk etmesi beklenirdi. Ancak yüksek gaz ve elektrik fiyatları nedeniyle karbon fiyatlarındaki yükselişin kömür üzerindeki etkisi sınırlı oldu.

Çin'de artan kömür talebi nedeniyle ülkenin iç pazarında fiyatlar 100,00 dolar/ton seviyesini aştı ve bu durum Pasifik Havzası fiyatlarının genel olarak yükselmesine neden oldu. Yükselen Pasifik Havzası fiyatları ise Atlantik piyasasını destekliyor.

Bölgesel referans Global Coal Newcastle Endeksi en son 90,89 dolar/ton seviyesinde hesaplandı. Bu durum nedeniyle kömür sevkiyatlarının Asya-Pasifik destinasyonuna kaydığı belirtiliyor.

Etiketler