Avrupa'da karbon fiyatı 48 euronun üzerine çıkarak rekor kırdı

Avrupa'da karbon fiyatları, yükselen doğal gaz fiyatları ve uyumluluk alımlarının son dalgası nedeniyle bugün 48,00 euro/ton seviyesinin üzerine çıkarak yeni bir rekor kırdı.

Avrupa'da karbon fiyatı 48 euronun üzerine çıkarak rekor kırdı

Trader'lar, Avrupa'da karbon fiyatlarının, yükselen doğal gaz fiyatları ve uyumluluk alımlarının son dalgası nedeniyle bugün 48,00 euro/ton seviyesinin üzerine çıkarak yeni bir rekor kırdığını belirtti.

Avrupa Emisyon Ödeneği (EUA) Aralık vadeli kontrat Ice Futures'da bugün en son yüzde 1,8'lik bir artış ile 48,15 euro/ton seviyesinden işlem gördü. Kontrat, 2021 başından bu yana toplam kazancını yüzde 47'nin üzerine çıkarmış oldu.

İngiltere merkezli bir piyasa katılımcısı, Ice Futures'da dünkü işlem hacminin 30 milyon euro seviyesinde olduğunu, ancak yükselen fiyatlar nedeniyle daha yüksek bir işlem hacmi beklentisi bulunduğunu söylüyor.

Katılımcıya göre, beklentinin altında gerçekleşen işlem hacmi birçok katılımcının pozisyonunu koruduğunu gösteriyor.

Bir broker, doğal gaz fiyatlarının dünden beri karbon fiyatlarında yükselişe neden olduğunu söylüyor. Broker, bu desteğin karbon fiyatlarında muhtemel bir düşüşe engel olduğunu belirtiyor.

Sektör kaynakları, dün gerçekleştirilen başarısız ihale ile Ukrayna doğal gaz taşıma kapasitesinin Rusya'dan akışları artıramaması sonucunda doğal gaz fiyatlarının arttığını yükseliş trendinin bugün de devam ediyor olduğunu aktarıyor.

Londra merkezli bir trader ise hala birkaç uyumluluk alıcısı olduğunu, ancak işlem gerçekleştirenlerin son alıcılar olduğunu söylüyor. 

Avrupa Birliği Emisyon Ticareti Sistemi (AB ETS) kapsamındaki tesislerin, 2020 emisyonlarını Avrupa Komisyonu'na eşleştiren EUA'ları teslim etmek için Cuma gece yarısına kadar süreleri var.

Kaynaklar, şirketlerin son teslim tarihinden önce güvenilir karşı taraflardan EUA satın alabileceklerini bildirdi.

Etiketler