Avrupa'da gaz fiyatları geriledi; piyasada pozitif seyir sürüyor

Avrupa'da doğal gaz fiyatları, 'düzeltme' ile küçük oranda geriledi, fakat piyasanın genelinde yukarı yönlü eğilim sürüyor.

Avrupa'da gaz fiyatları geriledi; piyasada pozitif seyir sürüyor

Avrupa'da doğal gaz fiyatları, 'düzeltme' ile küçük oranda geriledi, fakat piyasanın genelinde yukarı yönlü eğilim sürüyor.

Hollanda TTF hub'ı Ice Endex'te bugün en son 0,75 EUR düşüş kaydederek 37,10 EUR/MWh, TTF ağustos vadeli kontrat ise 0,75 EUR gerileyerek 37,25 EUR/MWh düzeylerinden satış gerçekleştirdi.

İngiltere NBP hub'ı spot gaz kontratı bugünkü son işlemini 0,25 p azalarak 92,60 p/th seviyesinden gerçekleştirdi. NBP ağustos kontratı 1,74 p düşüşle 91,50 p/th seviyesinden işlem gördü.

Almanya merkezli bir trader, hali hazırda kâr realizasyonu olduğunu ve daha az bir düzeltme gerçekleştiğini bildirdi. TTF doğal gaz fiyatlarının 38,00 EUR/MWh seviyesine yakın seyrettiğini söyleyen trader, yukarı yönü trendin de sürdüğünü belirtti.

Yamal ve Kuzey Akım doğal gaz boru hatlarında süren planlı bakım sebebiyle azalması beklenen iletim hacmine bağlı olarak 13 Temmuz tarihi itibarıyla 10 gün boyunca piyasanın desteklenmesi bekleniyor.

Trader, Norveç'teki bakım çalışmalarının bitmesinden sonra arz cephesinde bir miktar rahatlama yaşandığını da aktardı.

İletim Sistemi Operatörü Gassco verilerine göre, Norveç'ten Avrupa'nın diğer bölgelerine gerçekleştirilen iletim geçen ayın sonunda yaklaşık 286 milyon m³/gün seviyesindeydi. bu hacim en son 327 milyon m³/gün civarında kaydedilmişti.

Ayrıca, Avrupa genelindeki doğal gaz depolama tesislerinin doluluk oranı en son yüzde 43,4 düzeyinde gerçekleşti.

2021 - 2022 Kış teslimatlı TTF doğal gazının fiyatı bugün 38,00 EUR/MWh seviyesine yükseldi. Bu rakam, ICE Endex'te sözleşmenin 2017 yılında işlem görmeye başlamasından beri en yüksek düzey oldu. Kontrat bu düzeyin ardından 0,66 EUR azalarak 36,77 EUR/MWh seviyesine düştü. 

Etiketler