Avrupa'da doğal gaz, Süveyş ile düşüşe geçti

Avrupa'da doğal gaz, Süveyş endişelerinin hafiflemesi ile düşüşe geçti.

Avrupa'da doğal gaz, Süveyş ile düşüşe geçti

Süveyş Kanalı Otoritesi (SCA) tarafından kanalı kapatan konteyner gemisinin tamamen yüzdürülebileceğinin doğrulanmasının ardından Avrupa doğal gaz fiyatları bugün düşüş yaşıyor. 

Montel-Foreks'in haberine göre, Hollanda TTF hub'ı Nisan ayı vadeli doğal gaz kontratı Ice Endex'te bugün en son 0,23 EUR azalışla 18,46 EUR/MWh, TTF spot gaz kontratı ise 0,20 EUR düşüşle 18,35 EUR/MWh seviyelerinden satış gerçekleştirdi. 

İngiltere NBP hub'ı Nisan ayı vadeli kontrat Ice Futures'da bugünkü son işlemini 1,09 p azalışla 47,30 p/th, NBP gün öncesi kontrat ise 0,52 p düşüş ile 46,00 p/th seviyelerinden gördü. 

Avrupa merkezli bir trader, güne düşüş ile başlayan kontratlardaki harekete neden olarak Süveyş Kanalı'ndaki gelişmeleri gösteriyor. 

Londra merkezli bir analist, LNG taşıyan Katar gemilerinin yeniden yönlendirilmesi durumunda oluşabilecek tedarik riskinin devam ettiğini, ancak Süveyş trafiğinin açılması durumunda bu riskin ortadan kalkacağını söylüyor. 

SCA, Ever Given gemisinin bugün içerisinde tamamen yüzdürülebileceğini, ancak diğer gemilerin yine de 200.000 tonluk gemiyi geçemeyeceğini bildirdi. 

Öte yandan, bu hafta için daha ılıman hava koşullarına dair öngörüler de Avrupa doğal gaz piyasalarına aşağı yönlü bir baskı uyguluyor. 

Yaz dönemi teslimli kontratların sona ermesinin yaklaşması ile nakliyeciler pozisyonlarını kapatmaya çalışıyor. Bu durumun fiyatlardaki volatiliteyi artırabileceği belirtiliyor. 

Londra merkezli trader, genel olarak, ılıman sıcaklıklara ve volatiliteye dayalı düşüş eğilimi öngörüyor. 

İsveç Meteoroloji ve Hidroloji Enstitüsü (SMHI) verilerine göre, Avrupa'nın en büyük gaz tüketicisi olan Almanya'da sıcaklıklar Salı günü mevsim normallerinin 5 °C üzerinde seyredecek. 

Verilere göre, ülkedeki sıcaklıklar, hafta sonuna doğru tekrar soğumadan önce ortalamanın en az 6 °C üzerine çıkabilir. 

Etiketler