Avrupa’da doğal gaz krizi

Küresel ısınma bu yaz rüzgar ve hidroelektrik enerji üretimini olumsuz etkileyince ihtiyaç doğalgazdan karşılandı. Ancak şimdi kış arifesinde gaz stokları son yılların en düşük düzeyinde. Bu da fiyatlar üstünde yukarı yönlü baskıya neden oluyor.

Avrupa’da doğal gaz krizi

Soğuk havaların kendisini hissettirmesine bir ay kala doğal gaz fiyatları rekor seviyeleri gördü. Vadeli işlemlerde gazın fiyatı 5 doların üzerine gelirken bu seviyeler en son 2014 yılında test edilmişti. İngiltere özelinde yıl başından itibaren doğal gazın toptan fiyatındaki artış yüzde 250 olurken, Amerika’de yüzde 100’lük tırmanış yaşandı. Gaz fiyatındaki artışa paralel İngiltere’de elektrik fiyatları bu ay içinde ikiye katlandı ve 2020’nin aynı dönemine göre 7 kat pahalı hale geldi.

Hürriyet gazetesinden Muhammed Kafadar'ın haberine göre benzer şekilde Fransa, Hollanda ve Almanya’da da enerji fiyatları sıçrama yaptı. Almanya’da doğal gaz faturalarının bu kış yüzde 12 dolayında zamlanması bekleniyor. Uzmanlar, havaların soğumasıyla doğal gaza olan talebin artmasının enerji fiyatlarını daha da arttıracağı uyarısında bulundu. Pandemi sonrası ekonomilerin toparlanmaya başlaması halihazırda doğal gaz fiyatlarını yukarı yönlü itiyordu fakat şimdi stoklardaki azalma fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyelerine taşıdı.

Peki stoklar neden eridi?

Amerika’de doğal gaz stoklarının önceki yıla göre yüzde 16.5 daha düşük olduğu hesaplanıyor. Avrupa’da da stokların ortalamanın yüzde 24 altına düştüğü değerlendiriliyor. Analistlere göre tanklar yaklaşık yüzde 70 dolulukta, geçen sene aynı dönemde bu oran yüzde 93 seviyesindeydi.

Buna karşın kuyu sayısı sabit kaldı. Amerika’de 100 olan kuyu sayısı vadeli fiyatların 5 doların üzerine çıktığı 2014’te bugünkünden 3 kat daha fazlaydı.

Etiketler