Avrupa'da doğal gaz fiyatları yükseldi. Rusya gaz akışını düşürdü

Avrupa'da doğal gaz fiyatı dört buçuk ayın en yüksek seviyesini gördü. Rusya Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden doğal gaz akışını düşürmesiyle doğal gaz fiyatları yükseldi.

Avrupa'da doğal gaz fiyatları yükseldi. Rusya gaz akışını düşürdü

Avrupa'da doğal gazın megavatsaat fiyatı 196 avroya yükseldi. Son ayların en yüksek seviyesini gören doğal gaz fiyatları Rusya'nın doğalgaz akışını düşürmesiyle birlikte zirveyi gördü. Gazprom'un yarıya indirme gerekçesiyle türbin motorunda arıza çıktı.

Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de işlem gören ağustos vadeli gaz kontrat fiyatı, Geçtiğimiz gün megavatsaat başına 176,6 avrodan kapanmıştı.

Doğal gaz fiyatlarında büyük artış

Bu sabah 178,9 avrodan açılan doğal gaz fiyatları, günün ilk yarısında bir önceki kapanışa göre yüzde 10,9 artışla 196 avro seviyesine yükselmiş durumda.

Gaz akışının düşürülmesi teknik sebeplerden 

Rus enerji şirketi Gazprom, dün Rus gazının Almanya üzerinden Avrupa'ya taşıyan hatlardan Kuzey Akım 1 boru hattı için kullanılan Portovaya kompresör istasyonundaki Siemens türbin motorunun teknik nedenlerden dolayı durdurulduğunu açıkladı. Bununla beraber hat üzerinden akış sağlanan doğal gaz miktarının azalacağını belirtti.

Gazprom, boru hattına hizmet eden türbinlerle ilgili bir sorun nedeniyle boru hattının ihracatının yüzde 40'tan yüzde 20'ye düşürüleceğini açıkladı.

AB teknik sebepler olduğunu düşünmüyor

AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson, üye ülkelerin enerji bakanlarının Brüksel'de gerçekleşecek olan toplantı öncesi açıklamada bulundu.

Rusya'dan Avrupa'ya doğal gaz akışının düşürülmesi teknik nedenlere dayanmadığını söyleyen Simson, "Bu siyasi gerekçeli bir adım ve buna hazır olmalıyız." ifadelerini kullandı.

Etiketler