Avrupa Merkez Bankası'nda kriz büyüyor!

Artan enflasyona ve yaşanılan ekonomik problemlere çözüm yolu arayan Avrupa Merkez Bankası'nda yetkililer arasında görüş ayrılığı yaşandı. Euro Bölgesi'nde bulunan ülke temsilcileri ve Merkez Bankası başkanlarının katıldığı toplantıda, uygulanması planlanan faiz artışının oranı ise problem yarattı!

Avrupa Merkez Bankası'nda kriz büyüyor!

Yaşanılan yüksek enflasyon problemleri nedeniyle ekonomiye çare arayan Avrupa Merkez Bankası (AMB) içinde kriz büyüyor! Avrupa Merkez Bankası (AMB) tarafından düzenlenen ve çeşitli yetkililerin katıldığı toplantıda faiz artırımı konusunda anlaşmazlık çıktı. Konu hakkında düşüncelerini paylaşan yetkililer, görüş ayrılıkları nedeniyle tek bir çatı altında buluşamadı.

Pandeminin yarattığı ekonomik sarsıntıyı atlatmak için yoğun bir çaba içerisinde olan Avrupa Merkez Bankası, Rusya-Ukrayna savaşının da patlak vermesiyle ekonomide büyük sıkıntılar yaşamaya devam ediyor. Artan enflasyon gedeniyle Merkez Bankası ile hükümetler arasında kopukluklar devam ederek, yapılan toplantıda Avrupa Merkez Bankası içerisinde de anlaşmazlıklar ortaya çıktı. Euro Bölgesi'ndeki yaşanılan büyük kayıplar nedeniyle acil çözüm yolu aranırken, yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda artan maliyetlerin ekonomideki problemleri daha da körükleyeceği belirtildi.

Yapılacak faizin miktarı soru işaretleri yaratıyor!

Yaşanılan tüm tartışmalara rağmen yaklaşık dokuz yıldır süren negatif faiz politikasının Aralık ayında sona ermesi bekleniyor. Frankfurt'ta bulunan Natixis ekonomisti Dirk Schumacher ise yaşanılanlar hakkında şu yorumlarda bulundu. Dirk Schumacher, "İnsanlar bu aşamada veriler konusunda ayrışabilir ancak normalleşme olması gerektiği konusunda herkes hemfikir. Asıl soru bunun ne hızda ve ne miktarda olacağı" diye belirtti. Goldman Sachs'tan gelen yeni haberlerde ise faiz artırımının Eylül ayında gerçekleşeceği belirtildi.

Bundesbank Başkanı Joachim Nagel ve Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot gibi isimlerin faiz artırımına sıcak baktığı bilinirken, Avusturyalı, Belçikalı ve Slovenyalı meslektaşları ise faiz artırımı karşısında sadece yüzde ikilik bir artırımı savunmaya devam ediyor. Allianz ekonomisti Katharina Utermoehl ise şu ifadeleri kullandı: "Avrupa Merkez Bankası'nın gelecek toplantıda temkinli tutumunu sürdürüp bekle-gör modunda kalacağını düşünüyorum."