Avrupa Merkez Bankası faizi yüzde 0'da sabit bıraktı

Piyasaların merakla beklediği Avrupa Merkez Bankası kararı açıklandı.

Avrupa Merkez Bankası faizi yüzde 0'da sabit bıraktı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), faiz oranını beklentilerle uyumlu şekilde yüzde 0'da sabit tuttu.

Enflasyonun ağustos ayında yüzde 3 ile 10 yılın en yüksek düzeyine çıkması ve bazı politika yapıcıların PEPP programı hakkında açıklamaları, kurum için şahin beklentilerini artırmıştı.

Pandemi Acil Varlık Alım Programı (PEPP) tahvil alım hızının temmuz ayındaki 80 milyar eurodan 60-70 milyar euroya indirilmesi bekleniyordu.

ECB marjinal borçlanma oranını yüzde 0,25'te ve mevduat hesap oranını yüzde -0,50'de sabit bıraktı.

Yüzde iki enflasyon hedefini desteklemek ve para politikası stratejisine uygun olarak Yönetim Konseyi, kilit ECB faiz oranlarının mevcut ya da daha düşük düzeylerde kalmasını öngördüğünü söyledi.

Varlık satın alma programı (APP) çerçevesindeki net alımların aylık 20 milyar euroluk bir hızla devam edeceği belirtildi.

PEPP için de ECB en az 2022 yılının mart ayı sonuna kadar toplam 1,85 trilyon euro değerinde net varlık alımı yapmaya devam edeceğini aktardı.

Fakat PEPP kapsamında önceki iki çeyreğe göre daha düşük bir hızda net varlık alımları yapmaya başlayacağını da ifade etti.

Politika yapıcılar, daralma takvimi ve hızı hakkında ayrıntı vermedi.

Bununla birlikte Avrupa Merkez Bankası pandeminin öngörülen enflasyon patikası üzerindeki aşağı yönlü etkisine karşı koymakla bağdaşmayan finansman koşullarındaki sıkılaşmayı önlemek amacıyla piyasa koşullarına göre esnek bir şekilde alım yapacağını belirtti.

Bunun yanında ECB. salgının öngörülen enflasyon patikası üzerindeki aşağı yönlü etkisine karşı koymakla bağdaşmayan finansman şartlarındaki sıkılaşmayı engellemek için piyasa koşullarına göre esnek bir şekilde alım yapacağını aktardı.

Etiketler